Interculturele competenties voor zorgprofessionals
Onderzoek laat zien dat het goed omgaan met culturele verschillen niet vanzelfsprekend is. Ons brein reageert anders op mensen waarvan we verschillen. We stereotyperen onbewust en we interpreteren situaties vaak vanuit onze eigen culturele normen en waarden. Hierdoor ontstaat onbegrip, omdat je het gedrag van de ander niet kan plaatsen. Het is frustrerend als de ander je niet begrijpt, ondanks je moeite en goede bedoelingen. Ben je gemotiveerd om hierin te groeien? Dan hebben wij een uniek aanbod voor jou!Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Waarom overweeg je een training interculturele competenties te gaan doen?
- Je hebt te maken met patiënten met een andere achtergrond dan jij: een andere cultuur, opleidingsniveau, sociale klasse, kleur, leeftijd, geslacht.
- Je vraagt je af of de irritatie die jij en je team voelen voor die lastige patiënt ook te maken kan hebben met jullie culturele aannames en blinde vlekken.
- Je vraagt je je weleens af of je patiënt je instructies niet goed volgt doordat jij direct en expliciet (low-context) communiceert en de patiënt high-context communicatie gewend is.
- Je hebt nooit een formele training gevolgd in het communiceren met mensen uit andere (sub)culturen.
- Je mist kennis en kunde hierin en vraagt je af of de miscommunicatie of andere problemen met patiënten misschien hiermee te maken kan hebben.
- Je wilt graag een goede zorgprofessional voor al je patiënten zijn. Ongeacht hun kleur, achtergrond en cultuur.
Herkenbaar: onderzoek laat zien dat het goed omgaan met culturele verschillen niet vanzelfsprekend is. Ons brein reageert anders op mensen waarvan we verschillen. We stereotyperen onbewust en we interpreteren situaties vaak vanuit onze eigen culturele normen en waarden. Hierdoor ontstaat onbegrip, omdat je het gedrag van de ander niet kan plaatsen. Het is frustrerend als de ander je niet begrijpt, ondanks je moeite en goede bedoelingen.
Ben je gemotiveerd om hierin te groeien? Dan hebben wij een uniek aanbod voor jou!
Wij, kinderarts en opleider Charlie Obihara en trainster interculturele communicatie Dorian Maarse, co-auteurs van het boek Interculturele communicatie in de zorg, bundelen onze kennis en expertise. We spannen ons in om ons ideaal van een training Interculturele competenties voor zorgprofessionals vorm te geven. Een training met enkele bijeenkomsten over een langere periode, zodat er voldoende tijd voor ontwikkeling is, blijkt uit onderzoek het meest effectief.
Op zaterdag 16 november starten we met de eerste dag onlline dag van onze training. Een tweede bijeenkomst volgt op zaterdag 12 april 2025 op een mooie locatie in de bossen bij Goirle. Twee interactieve dagen vol met eye-openers, oefeningen, praktijksituaties, video’s en demo’s, praktische modellen, tips en tools.
Onze eerdere trainingen werden niet voor niets als ‘leerzaam en interactief’ met gemiddeld een 8,5 beoordeeld!