Cultuursensitieve Zorg (Interculturele communicatie)
Welke culturele bril heb jij op? Verleen je cultuursensitieve zorg aan je patiënten? In een samenleving zoals we dat in Nederland hebben, is het van belang om cultuursensitief te werk te gaan, wat voor een beter patiëntencontact kan zorgen. Welke culturele dimensies zijn er en hoe ga je hiermee aan de slag door te reflecteren op je eigen interculturele competenties. Want kennis van andere culturen, kan je een betere kijk door je bril geven. Tijdens deze training ga je samen met de trainer aan de hand van leuke opdrachten aan de slag met interculturele communicatie.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Welke culturele bril heb jij op? Verleen je cultuursensitieve zorg aan je patiënten? In een samenleving zoals we dat in Nederland hebben, is het van belang om cultuursensitief te werk te gaan, wat voor een beter patiëntencontact kan zorgen. Welke culturele dimensies zijn er en hoe ga je hiermee aan de slag door te reflecteren op je eigen interculturele competenties. Want kennis van andere culturen, kan je een betere kijk door je bril geven. Tijdens deze training ga je samen met de trainer aan de hand van leuke opdrachten aan de slag met interculturele communicatie.
‘Interculturele Communicatie in de Gezondheidszorg’ (ICC in GZ) is een keuzecursus voor de bachelor Farmacie aan het departement Farmaceutische Wetenschappen van Universiteit Utrecht. De cursus is ontwikkeld door Drs. M.R.M. Blokzijl vanuit het ICUU-project (Intercultural Competences for Utrecht University) in 2017, en wordt gegeven door de examinatoren/ docenten Drs. M.R.M. Blokzijl (Communicatiewetenschappen) en Drs. S. el Yandouzi (Apotheker). In 2022 heeft deze cursus de 'Most Outstanding Course' award gewonnen voor de bachelor Farmacie. Begin 2023 hebben we de Westerdijk Award gewonnen, een onderscheiding voor docenten die zich inzetten voor EDI (Equity, Diversity and Inclusion). Jaarlijks hebben we een wachtlijst van boven de 120 aanmeldingen en kunnen we maximaal 60 studenten toelaten.
Inhoud workshop:
Aan de hand van theorieën/ cultuurmodellen, casuïstiek en (eigen) ervaringen, discussies en reflectieopdrachten wordt in deze workshop onderzocht wat interculturele communicatie in de gezondheidszorg inhoudt en waar jouw interculturele competentie ligt. Hierbij wordt inzicht verkregen in interculturele situaties binnen de gezondheidszorg en wordt de rol van zorgverlener (apotheker, arts, verpleegkundige, etc.) én de patiënt belicht. Op deze manier kun je een begin maken met het ontwikkelen van interculturele sensitiviteit en competenties. Belangrijk is dat je uiteindelijk antwoord kan geven op de vraag wat interculturele sensitiviteit jou kan brengen en waarom dat belangrijk is, in het dagelijks leven en binnen jouw apotheek.
De training kan op maat gemaakt worden voor zowel apothekers, apothekersassistenten als artsen en ander ziekenhuispersoneel.
Leerdoelen
Tijdens de workshop ‘Cultuursensitieve Zorg’ gaat de deelnemer:
1. Kennis verwerven over wat ‘cultuur’ is volgens het ‘ui-model’ van Edgar Schein (2004).
2. Kennis verwerven over de cultuurmodellen van Erin Meyer (2014) en Geert Hofstede (1991).
3. Zich bewuster zijn van een aantal verschillende percepties over gezondheidszorg, ziekten en zorgverlenging (voor apothekers en apothekersassistenten in de eigen apotheek) van mensen met verschillende culturele achtergronden.
4. Inzicht krijgen in de voordelen van interculturele communicatie in de gezondheidszorg (voor apothekers en apothekersassistenten in de eigen apotheek).
5. (Reflectie)opdrachten maken en in een veilige setting de ruimte krijgen om met andere participanten te sparren over de eigen interculturele competenties en zo het belang inzien van intercultureel sensitief handelen.