Deze cursus is verlopen

Het Alzheimercongres

dementieouderen met dementiedementieonderzoekmensen met dementieSlaapstoornissenalzheimerposttraumatische stressstoornissenpseudodementie

Zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van dementie. Op dit moment lijden ongeveer 195.000 Nederlanders aan deze ongeneeslijke hersenziekte en dit aantal neemt alleen maar toe. Voor zorgverleners is het niet altijd gemakkelijk om om te gaan met deze patiënten, omdat ze geheugen-, communicatie-, en gedragsproblemen hebben. Op het Alzheimercongres worden inzichten en praktische tips gepresenteerd door deskundigen. Tijdens het plenaire programma vertelt Carin Gaemers waar het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ toe geleid heeft en gaan we in op slaapstoornissen, het voorkomen van onvrijwillige zorg, posttraumatische stressstoornissen en de zorg voor jonge mensen met dementie. In de middag volg je twee workshops naar keuze.

254.1
5 Punten
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 254.1
Inclusief : btw, koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen
Kortingen
€ 24
01 Mar 2023
24 Apr 2023

Beroepen

Ambulancechauffeur
5 Punten
Register Z
Dermatologie-assistent
5 Punten
Register Z
Endoscopie-assistent
5 Punten
Register Z
Praktijkondersteuner Huisarts (POH)
5 Punten
Register Z
Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-ouderen)
5 Punten
V&VN

Doelen

Na het congres ben je op de hoogte van:

Welke interventies je kunt inzetten bij slaapstoornissen
Hoe je voorkomt dat je onvrijwillige zorg verleent
Hoe je je PTSS herkent bij mensen met alzheimer
Wat AlzheimerFluisteren is en hoe je het toepast
Hoe je zelf stressbestendiger kunt worden
Hoe je stresssignalen herkent bij mantelzorgers
Welke aandoeningen pseudodementie veroorzaken bij mensen met (Z)EV(M)B
Welke zorg jonge mensen met dementie nodig hebben

Programma

Omschrijving

In de middag volg je twee van de volgende workshops:

Workshop 1. Workshop AlzheimerFluisteren

Anne-Marth Hogewoning, projectleider Programma AlzheimerFluisteren, Femaleeconomy | Adelheid Roosen

Theatermaakster Adelheid Roosen ontdekte dat Alzheimer geen vervreemding en verwijdering hoeft te betekenen. Waar zit de gêne, wat remt de spontaniteit in contact met mensen met dementie? Hoe is dat te doorbreken en welk beeld past daarbij? Samen met o.a. Anne-Marth Hogewoning zette Adelheid haar ervaringen om in de methodiek AlzheimerFluisteren. De workshop start met de korte film Talk. Je maakt kennis met AlzheimerFluisteren, waarna je deze methodiek mee kunt nemen, je eigen praktijk in.

Workshop 2. Voorkomen van onvrijwillige zorg

Gerben Bergsma, eigenaar Gerben Bergsma, Training, Advies & Innovatie

Vastlopen en weer loskomen. In de zorg voor mensen met dementie komt het met regelmaat voor dat we ons genoodzaakt voelen om tot onvrijwillige zorg over te gaan. In deze workshop leer je hoe je signalen van vastlopen herkent, maar belangrijker nog, hoe je kunt voorkomen dat er ontregelend gedrag optreedt en wat je kunt doen als je er desondanks toch mee geconfronteerd wordt.

Workshop 3. Posttraumatische stressstoornis herkennen bij dementie

Ellen Gielkens, GZ-psycholoog, Mondriaan Ouderen, topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen

Wat is de onderlinge relatie tussen PTSS en dementie? Hoe kan ik PTSS bij mensen met dementie herkennen? Zijn er nog behandelopties? Waarmee moet ik rekening houden in de bejegening en zorg? In de workshop zullen we de theorie gaan koppelen aan casuïstiek uit de praktijk. Kortom, deze workshop biedt ‘state of the art’ kennis en tools om met deze doelgroep aan de slag te gaan

Workshop 4. Stressvermindering: goed voor je cliënt én voor jezelf!

Yvette Visschers-Amkreutz, specialist hartcoherentie, verpleegkundig specialist, docent Verpleegkunde en eigenaar Hartik Coaching & Training

Als zorgverlener van mensen met dementie weet je dat zij heel gevoelig kunnen zijn voor jouw emoties, dus hoe fijn zou het zijn als je je sensitiviteit voor jouw eigen stresssignalen kunt vergroten, zodat je jezelf kunt kalmeren in tijden van spanning en stress. In deze workshop maak je kennis met hartcoherentietraining, een effectieve methode om stressbestendiger te worden. Je ziet en ervaart met behulp van techniek, dat emoties effect hebben op je hartritme en dat je door middel van je ademhaling invloed hebt op je hartritme.

Workshop 5. Voorkom een burn-out bij de mantelzorger!

Karin de Smit, eigenaar Manage Vitaal

Voor veel mantelzorgers is het de normaalste zaak van de wereld dat zij voor de ander zorgen, voor andere mantelzorgers is het een belasting. Wat is er nodig zodat eenieder goed voor zichzelf kan blijven zorgen? Hoe signaleer je op tijd stressgerelateerde klachten om een burn-out te kunnen voorkomen?

Workshop 6. Soms weet ik het gewoon even niet meer…

Roos Rijnen, trainer, coach en theater in de zorg en Mandy Jutte, VIG-ger in de ouderenzorg

Als zorgverlener heb je altijd te maken met gedrag. Gedrag van jezelf EN de ander. Niets is ingewikkelder dan gedrag. Er is geen protocol voor en je kunt het gedrag van een ander niet veranderen. Wat als je het dan soms even niet meer weet? Het helpt dan om de wereld achter het gedrag van onszelf en van de zorgvrager te belichten. En dat gaan we doen in deze workshop. Kom je meedoen? Je wordt aan het einde van deze workshop op een speciale manier bedankt. Surprise!

Workshop 7. Jonge mensen met dementie

Freek Gilissen, verpleegkundig consulent

Tijdens deze workshop wordt aandacht geschonken aan de nieuwe inzichten in de diverse oorzaken en welke gevolgen die hebben voor de zorg aan jonge mensen met dementie in zowel de thuissituatie als op de dagopvang en in het verpleeghuis.

Congressen MetZorg

info@congressenmetzorg.nl
18, Esdoornstraat, C-3, Utrecht, 3551AJ