Deze cursus is verlopen

De wijkverpleging: van alle markten thuis!

thuiszorgverpleegkundigemantelzorgersouderenouderenzorgzorgthuiszorgtechnologie

Het aantal ouderen dat zorg nodig heeft, neemt in snel tempo toe. De bedoeling is dat die zorg vooral thuis verleend wordt. De wijkverpleging speelt daardoor een steeds belangrijker rol in de zorgketen. Daarnaast wordt de zorg die verleend moet worden steeds complexer; wijkverpleegkundigen en -verzorgenden moeten zo langzamerhand werkelijk van álle markten thuis zijn. Waar loop jij als wijkverpleegkundige of -verzorgende op dit moment het vaakst en meest tegenaan? Aan welke informatie en ondersteuning heb je behoefte? Tijdens dit congres proberen we jou te helpen door in te gaan op veel voorkomende problemen en daar oplossingen voor te bieden.

254.1
5 Punten
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 254.1
Inclusief : btw, koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen
Kortingen
€ 24.2
01 Mar 2023
17 Apr 2023

Beroepen

Ambulancechauffeur
5 Punten
Register Z
Dermatologie-assistent
5 Punten
Register Z
Endoscopie-assistent
5 Punten
Register Z
Praktijkondersteuner Huisarts (POH)
5 Punten
Register Z
Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-ouderen)
5 Punten
V&VN

Doelen

Na afloop van dit congres weet je

welke innovaties er zijn op het gebied van thuiszorgtechnologie
hoe je in gesprek kunt gaan met een overbelaste mantelzorger
hoe je je cliënt en naasten uitlegt wat er kan gebeuren in de terminale fase
wat de belangrijkste handelingen en protocollen zijn bij de toediening van medicatie via een infuus
welke interventies je kunt inzetten als je cliënt pijn ervaart
wat je kunt doen als het huis van je cliënt ernstig vervuild is
hoe je feiten van fabels onderscheidt bij wondverzorging
hoe belangrijk gebruik van humor kan zijn in je werk, zelfs als het lachen je vergaat…

Programma

Omschrijving

Workshops

In de middag neem je deel aan 2 van de volgende workshops:

1. Vitaal thuis, domotica en robotica

Henk Herman Nap, themacoördinator Digitale Zorg Vilans, Utrecht

In deze workshop gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden om het langer zelfstandig thuiswonen te ondersteunen met zorgtechnologie. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: leefstijlmonitoring, communicatie- en samenwerkingsplatforms, dashboards en ondersteuning van de dagstructuur via robotica. Tijdens de sessie kunnen deelnemers hun wensen en behoeften delen op het gebied van thuiszorgtechnologie. Deze wensen worden meegenomen in toekomstige ontwikkel- en evaluatietrajecten.

2. De terminale patiënt

Floor Bols, arts palliatieve geneeskunde, ETZ en Hospice de Sporen, Tilburg

In deze workshop geeft Floor je handvatten, tips en tools over de onderwerpen die aan de orde kunnen komen als je cliënt zich in de terminale fase bevindt. Denk hierbij aan euthanasie, bewust afzien van eten en drinken en zorg in de stervensfase waaronder palliatieve sedatie.

3. Infuustechnologie en chemotherapie thuis

Marloes van Dinther en Willia van Alebeek, technisch thuiszorg- en oncologieverpleegkundigen, Vivent wijkverpleging

De verwachting is dat in de komende jaren de technische thuiszorg explosief gaat groeien. Daarom is het in toenemende mate van belang om helder te zijn over de voorwaarden, kennis en kunde waaraan moet worden voldaan om te functioneren als een verpleegkundige technische thuiszorg. Het Expertisegebied technisch thuiszorgverpleegkundigen van V&VN dient als basisdocument in de professionaliseringsslag die de beroepsgroep de komende jaren maakt. Tijdens deze workshop worden de mogelijkheden besproken, met het Expertisegebied en Vilans-protocollen als leidraad.

4. Mijn cliënt heeft pijn?!?

Juanita Balrak, verpleegkundig specialist pijngeneeskunde, Anesthesiologie – Acute Pijnservice, Erasmus MC, Rotterdam 

Waarom moet je pijn meten en hoe doe je dat? Je cliënt is op leeftijd en heeft altijd pijn, wat moet of kun je daaraan doen? Al deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de interactieve workshop: ‘Mijn cliënt heeft pijn?!?’

5. Wondzorg in de thuissituatie

Drs. Ron Legerstee, wetenschapper in wondheling en weefselherstel, consultant Wound healing & Tissue Repair, Sneek

‘De situatie’ waarin wondzorg wordt verleend, doet er niet toe. Iedere patiënt (of cliënt, of zorgvrager met een wond) verdient natuurlijk de best mogelijke wondverzorging, ongeacht waar deze persoon zich bevindt. En kennis over hoe wonden het best kunnen worden verzorgd, die is er gewoon. Het liefst wisselen we zo min mogelijk van wondverbanden, gebruiken we steriele materialen, reinigen een wond wanneer dat nodig is en onderhouden we een vochtig wondmilieu. En daar gaan we het over hebben in deze workshop.

6. Humor als interventie

Marcellino Bogers, oud-ziekenverzorgende, oud-verpleegkundige en medeauteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’

Humor kun je inzetten als je je overvraagd voelt en een te hoge werkdruk ervaart. Ook als het gewoon even tegenzit of als je te maken had met een lastige client of familie kan een relativerende lach je helpen. Je kunt er burn-outgevoelens mee buiten de deur houden en het werkt als smeerolie voor je team, bovendien heeft een team met humor de meest creatieve oplossingen voor problemen. Tijdens deze workshop leer je hoe belangrijk gebruik van humor kan zijn in je werk, zelfs als het lachen je vergaat…

Congressen MetZorg

info@congressenmetzorg.nl
18, Esdoornstraat, C-3, Utrecht, 3551AJ