Diagnostiek en behandeling van gecompliceerde rouw

rouwverlies naastegecompliceerde rouwbehandeling rouw

Wat kun je als hulpverlener doen om een rouwproces dat vastloopt of ontspoort weer op gang te krijgen? Ontdek wat er schuilgaat achter verschillende vormen van gecompliceerde rouw en leer ze herkennen, plaatsen en behandelen. Zo kun je je cliënten helpen hun gevoelens op een gezonde manier te verwerken en uiteindelijk de draad van het leven weer op te pakken.

17 jun. 2024
09:30 - 16:30
595
0-18 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 595
Inclusief : digitale literatuur en lunch
Exclusief : boek (ongeveer € 50)

Datum en locatie

17 jun. 2024
09:30
08 jul. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
14 okt. 2024
09:30
04 nov. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Gezondheidszorgpsycholoog
15 Punten
FGzPt
Accreditation in aanvraag
NtVP
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
15 Punten
FGzPt
12 Punten
EMDR
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
15 Punten
FGzPt

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Een ernstig verlies slaat een wond, die gelukkig in de meeste gevallen vanzelf heelt: met vallen en opstaan, met afzien en volhouden, met steun van familie en vrienden. Maar soms heelt de wond niet: een persoonlijkheidsstoornis zit in de weg, de cliënt verdraagt de pijn nauwelijks, of kan er juist geen afstand van doen. De cliënt weigert het verlies onder ogen te zien, of de rouw vormt een alibi voor probleemgedrag. Een rouwproces kan op vele manieren ontsporen of stagneren; er is dan sprake van gecompliceerde rouw, en de behandelaar staat voor de opgave om het vastgelopen proces weer in beweging te krijgen. Deze cursus biedt handvatten voor het werken met deze problematiek.


De bijeenkomsten bestaan steeds uit een theoretisch en een praktisch gedeelte, waarin de deelnemers zich de besproken stof eigen maken. Je neemt kennis van basisconcepten en psychodynamiek van gecompliceerde rouw en diagnostiek van gecompliceerde rouw. Voor ieder van de verschillende vormen van gecompliceerde rouw worden specifieke behandelstrategieën besproken. Tevens is er aandacht voor casusconceptualisaties, behandeltechnieken en behandelstrategieën.


Verschillende behandeltechnieken komen aan bod zoals: EMDR, imaginaire exposure, rituelen, metaforen, schrijfopdrachten, Gestalt, spirituele interventies; deze worden geoefend en/of gedemonstreerd. Er zal ook steeds aandacht zijn voor de therapeutische relatie en de grondhouding van de therapeut. Het theoretisch kader wordt tot leven gebracht en naar de praktijk vertaald d.m.v. verhalen, casusmateriaal, en praktische oefeningen. Er is volop ruimte voor het uitwisselen van materiaal en het inbrengen van eigen lastige casussen.

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS