Cursus “Gezondheidspsychologie”
Deze unieke cursus brengt up-to-date informatie over leefstijlfactoren, theorie over gedragsverandering, praktische gedragsverandertechnieken, motiverende gespreksvoering en inzichten vanuit de polyvagaal theorie bij elkaar. Daarmee wordt de basis gelegd om cliënten te kunnen begeleiden bij het proces van duurzame gezonde gedragsverandering.Prijzen
Beroepen
Sprekers
Daniëlle Matto
GZ-psycholoog, Eerstelijnspsycholoog en Biofeedback therapeut BCIA-BCB/HRV
Erik van den Top
Wellness & Performance coach ICF/CAPP
Doelen
Er is een stijgende behoefte aan therapeuten met kennis over de invloed van leefstijl op gezondheid. Ongezonde leefstijl ligt ten grondslag aan ca. 80% van de gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal. Hoewel de meeste mensen wel beseffen dat gezonde leefstijl veel oplevert blijkt het het lastig om gezond te leven in een maatschappij met mogelijkheden en verleidingen die weinig meer te maken hebben met natuurlijke behoeftes. Om die reden is naast kennis over leefstijl ook kennis over psychologie nodig: wat belemmert een gezonde leefstijl en waarom lukt het niet om goede voornemens vol te houden?
Leefstijl gaat niet alleen over slaap, voeding en beweging, maar ook over innerlijke balans, over in verbinding zijn met jezelf en met je omgeving, over het maken van keuzes die bij je passen en over de manier van omgaan met alles wat op je pad komt. Deze elementen zijn vervat in het holistische model “Mijn Leefstijl Plan”, ontwikkeld door docenten Daniëlle Matto en Erik van den Top. Dit model staat aan de basis van de cursus “Gezondheidspsychologie”.
Deze unieke cursus brengt up-to-date informatie over leefstijlfactoren, theorie over gedragsverandering, praktische gedragsverandertechnieken, motiverende gespreksvoering en inzichten vanuit de polyvagaal theorie bij elkaar. Daarmee wordt de basis gelegd om cliënten te kunnen begeleiden bij het proces van duurzame gezonde gedragsverandering. Je kunt daarbij denken aan leefstijlbegeleiding als losstaande hulpvraag, maar het is ook goed om te beseffen dat een behandeling (of je nu werkt in de somatische of geestelijke gezondheidszorg) beter zal verlopen als de leefstijl van de cliënt bij de begeleiding betrokken wordt.