MBT-K Basiscursus

gedragemotioneelkinderenmentaliserenproblementherapiecombinatie

In deze vierdaagse basiscursus staat de in tijd gelimiteerde variant van de MBT-K centraal. Deze versie van de MBT-K therapie heeft een duidelijk diagnostisch begin en een focus.

30 mei 2024
09:30 - 16:30
1315
16-36 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1315

Datum en locatie

30 mei 2024
09:30
14 jun. 2024
16:30
Kanaalpark 157, 2321JW, Leiden

Beroepen

Gezondheidszorgpsycholoog
25 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
25 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
25 Punten
FGzPt
Jeugdzorgwerker
20 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
20 Punten
SKJ, NIPK&J/NVO
Omschrijving

Mentaliseren Bevorderende Therapie voor kinderen (MBT-K) is een model voor het werken met kinderen in de latentieleeftijd (4-12 jaar) en hun ouders. MBT-K is een psychoanalytische integratieve benadering, die psychodynamische principes combineert met bevindingen uit de hechtings- en affectregulatietheorie, systemische gezinstherapie en empirische onderzoeken. MBT-K is transdiagnostisch en geschikt om een ​​reeks problemen aan te pakken, waaronder emotionele- en gedragsproblemen, angst, trauma, depressie en hechtingsproblemen.


Over de cursus

In deze vierdaagse basiscursus staat de in tijd gelimiteerde variant van de MBT-K centraal. Deze versie van de MBT-K therapie heeft een duidelijk diagnostisch begin en een focus. De therapie vindt plaats in een serie van twaalf sessies, die drie keer kan worden verlengd. Met het kind en met de ouders wordt in parallelle trajecten gewerkt, doorgaans door samenwerkende hulpverleners. De cursus is zowel theoretisch als ervaringsgericht. Je maakt kennis met verschillende theoretische concepten die samenhangen met de ontwikkeling van het mentaliseren. Je leert hoe je ze toepast in diagnostiek en behandeling van kinderen in de latentieleeftijd. Een goede diagnostiek is voor een gedegen MBT-K traject essentieel. Je oefent met het opstellen van het mentaliserend profiel van kind en ouders en het vertalen daarvan naar een behandelplan en focusformulering. Je krijgt verschillende interventietechnieken en werkvormen aangereikt om behandeling voor kinderen en hun ouders vanuit het MBT-K model vorm te geven.

Naast de theorie vormt het zelf ervaren van wat mentaliseren bevorderende interventies met je doen als persoon en als behandelaar een wezenlijk onderdeel van de cursussen van Centrum Hecht. We maken daarom veel gebruik van ervaringsgerichte oefeningen en voorbeelden uit onze en jouw eigen praktijk.


Na deze cursus

heb je inzicht in de rol van mentaliseren bij kinderen van 4 tot 12 jaar met uiteenlopende problemen ken je de belangrijkste kenmerken van in de tijd gelimiteerde MBT voor kinderen weet je hoe je de bouwstenen van mentaliseren bij kinderen kan beoordelen kan je een mentaliserend profiel van kind en ouders opstellen ben je in staat om vanuit een mentaliserend perspectief met ouders en kinderen te werken.

Centrum Hecht Opleidingen

Centrum Hecht is een psychotherapeutisch behandel- en opleidingscentrum voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen, gezinnen en partnerrelaties.
nicole.muller@centrumhecht.nl
0653804795
157, Kanaalpark, Leiden, 2321JW