AIT-Studiedag
Deze scholing draagt bij aan de professionele ontwikkeling en het vakmanschap door de verdiepende opzet van de studiedag. De professional krijgt inzicht in verschillende toepassingen van de methodieken in verschillende werksectoren en verschillende toepassingen en doelgroepen (ziekenhuizen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en jeugdwelzijn).Prijzen
Beroepen
Competenties
Verdieping en ervaring staan centraal op deze studiedag, zodat de dag een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van alle VHT-ers en VIB-ers en hun opleiders. Zij zijn immers de sleutel tot contact bij het werken met de methodieken VHT en VIB.
We besteden o.a. aandacht aan online werken met ouders waarbij de ouders zichzelf trainen. Daarnaast komt de intersectorale samenwerking aan bod en het daarbij behorende bundelen van kennis. Termen als gehechtheid, overdracht en tegenoverdracht, mentaliseren, mind-mindedness en epistemisch vertrouwen komen aan de orde. Zo ook thema’s als ‘bewust opvoeden en begeleiden’, ‘genetische en systemische kwetsbaarheid’ en ‘resoneren in het contact door een respectvolle omgang’.
Het welbevinden van elk mens, van pasgeborene tot aan de volwassenheid, is gebaat bij prettige interactie gebaseerd op empowerment. We ontwikkelen ons in relatie met anderen en hebben de kans om dat wat (nog) aandacht nodig heeft, alsnog te ontwikkelen. Bij het werken met de methodieken VHT en VIB speelt de relatie een cruciale rol; de relatie tussen het kind en de ouders, de relatie tussen de VHT-er en de ouders en de onderlinge relatie van de VIB-ers met collega’s.
De basiscommunicatie speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de relatie en bepaalt de ontwikkeling van ieders zelfbewustzijn en heeft invloed op het resultaat van ontwikkeling, opvoeding, hulp, zorg en professionaliteit. Voor professionals die werken met VHT en/of VIB is het daarom van belang om kennis en inzicht te hebben in relaties, systemische processen en in zichzelf.
Interactiepatronen zijn onderhevig aan overleveringen en overtuigingen van generatie op generatie. Als dit stagneert, is het aansluiten op de van nature gezonde initiatieven hét aanknopingspunt om de vicieuze cirkel te doorbreken. We staan op deze studiedag stil bij de verschillende lagen in de relatie tijdens het werken met verschillende doelgroepen ouders en professionals in allerlei werksectoren en geven je de mogelijkheid jezelf als ‘sleutel tot contact’ te zien door verdieping en door te ervaren. Interactie presenteert zich meestal in een verworven context, die met micro-analyse kan worden geanalyseerd. Onderlinge relaties beantwoorden niet zomaar aan de doelen waarvoor ze in de oorsprong bedoeld zijn. De methodieken geven grip op de bedoelingen en helpen deze bedoelingen zichtbaar te maken.
Ouders en professionals werken met geduld, respect en tact aan verandering om het contact en daarmee de relatie weer te herstellen. Het met behulp van VHT en VIB empoweren van de in aanleg aanwezige basiscommunicatie van de relatie is daarbij van cruciaal belang. Het AIT-team en alle opleiders van onze steunpunten wensen jullie een inspirerende dag toe.