SEKSUELE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING: ONDERSTEUNEN VAN SEKSUALITEIT BIJ MENSEN MET EEN ERNSTIGE VERSTANDELIJKE BEPERKING
Vanuit de seksuologie wordt er naar seksualiteit gekeken volgens het bio-psycho-sociaal model. Concreet betekent dit dat seksualiteit en de beleving daarvan altijd samenhangt met biologische factoren, psychologische factoren en sociale factoren. Dit geldt voor alle mensen, ook voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking.Prijzen
Beroepen
Sprekers
MIRELLA VAN DER HEIJDEN
Docent
Mirella van der Heijden is NVO Orthopedagoog-Generalist en Seksuoloog NVVS i.o. Mirella werkt voor Cordaan, een zorgorganisatie in Amsterdam die zorg verleent aan onder andere mensen met een verstandelijke beperking. Binnen Cordaan is Mirella werkzaam als behandelcoördinator, EMDR-traumabehandelaar en seksuoloog. Mirella heeft ruim 20 jaar ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Mirella heeft zich gespecialiseerd in het werken met mensen met een (zeer) ernstig verstandelijke beperking, autisme en complexe problematiek.BREED KIJKEN NAAR SEKSUALITEIT VAN MENSEN MET EVB
Vanuit de seksuologie wordt er naar seksualiteit gekeken volgens het bio-psycho-sociaal model. Concreet betekent dit dat seksualiteit en de beleving daarvan altijd samenhangt met biologische factoren, psychologische factoren en sociale factoren. Dit geldt voor alle mensen, ook voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking.
Om seksualiteit en seksueel gedrag van mensen met een ernstig verstandelijke beperking goed te begrijpen en goed te kunnen begeleiden, is het dus van belang om breed te kijken naar de factoren die van invloed zijn op de seksualiteit.
Welke biologische factoren spelen er mee bij de seksualiteit van een cliënt? Is er bijvoorbeeld sprake van een lichamelijke ziekte of het gebruik van medicatie? Hoe zit het met de psychologische factoren? Wat is het niveau van functioneren, verstandelijk en emotioneel? Is er sprake van een psychiatrische stoornis, zoals autisme of een depressie? Welke sociale factoren spelen er mee? Welke boodschappen heeft de cliënt gekregen over seksualiteit? En hoe wordt er gereageerd op seksueel gedrag? Al deze factoren en nog vele anderen spelen mee in de seksuele ontwikkeling van een persoon met een ernstig verstandelijke beperking.
Om de seksualiteit en het seksueel gedrag van een persoon met een ernstig verstandelijke beperking goed te begrijpen en goed te kunnen begeleiden, is het van belang naar al deze factoren afzonderlijk te kijken. En in het bijzonder naar de ontwikkelingsdynamiek en onderliggende emotionele behoefte. Door de informatie naast elkaar te leggen, ontstaat een vollediger beeld van het seksueel functioneren van een persoon.