Gezinsdiagnostiek
Leer hoe je gezinsonderzoek op een effectieve manier uitvoert met de cursus 'Gezinsdiagnostiek'. Ontdek hoe je de gezinscontext in kaart brengt en samenwerkt met gezinsleden om oplossingen te vinden voor problemen. Pas de opgedane kennis toe in jouw eigen werkpraktijk.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Anne Koning
Docent
Anne Koning is (NVRG geregistreerd) systeemtherapeut. Zij heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van systeemgerichte hulpverlening bij huiselijk geweld. Zij heeft verschillende methodieken ontwikkeld op dit terrein. Daarnaast heeft zij als systeemtherapeut gewerkt in de kinder- en jeugdpsychiatrie, in de jeugdhulpverlening, bij een behandelcentrum seksueel misbruik voor kinderen met een verstandelijke beperking en bij een dagbehandeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Momenteel is zij werkzaam in haar eigen praktijk voor systeemtherapie en training/scholing (www.praktijkkoning-grit.nl).
De cursus 'Gezinsdiagnostiek' biedt professionals inzicht in het gezinssysteem waarbinnen problemen van kinderen en jongeren zich voordoen. Door samen met de betrokken gezinsleden te onderzoeken hoe de gezinscontext en de problematiek van het kind elkaar beïnvloeden, worden meerdere aspecten van de situatie zichtbaar. Deze praktische cursus biedt theoretische achtergrond en geeft handvatten om gezinsonderzoek op een samenwerkingsgerichte manier vorm te geven in de eigen werkpraktijk, passend binnen het kader en de doelstellingen van de organisatie.
Werkwijze
Tijdens de cursus wordt de geboden theorie door middel van verschillende werkvormen vertaald naar de praktijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal, opdrachten, oefencasussen, casuistiek uit de eigen werkpraktijk en rollenspel.
Doelstellingen
Cursisten kunnen advies geven over oplossingsrichtingen cq behandeling doordat ze hebben geleerd om vanuit verschillende invalshoeken te analyseren hoe problematiek van een kind samenhangt met gezinsfactoren. Cursisten weten welke interventies ze hiervoor kunnen inzetten. Cursisten hebben vaardigheden verworven op het gebied van het vestigen van een hulpverleningsrelatie gebaseerd op samenwerking met alle gezinsleden. Cursisten kunnen de geboden theorie vertalen naar de eigen werksetting.