Deze cursus is verlopen
Een lichaamsgerichte benadering van stress en emotionele ontregeling
Transdiagnostische aanpak om het vermogen tot zelfregulatie te ontwikkelen
Tijdens de cursus wordt theorie afgewisseld met functionele ervaringsgerichte werkvormen. Er wordt een brug geslagen tussen theoretische achtergrond en praktische vaardigheden, met aandacht voor je eigen systeem als regulerende factor.
585
12-16 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series
Prijzen
Regulier
€ 585
Beroepen
Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
16 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
16 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
16 Punten
Registerpl
GGZ-agogen
16 Punten
Registerpl
Jeugdzorgwerker
16 Punten
Registerpl
Omschrijving
Wil je meer leren over de werking van ons autonome zenuwstelsel en hoe dit zich uit bij cliënten? En tevens kennis en interventiemogelijkheden aangereikt krijgen op het gebied van lichaamsbewustzijn? Dan kun je veel hebben aan deze cursus.
Deze interactieve cursus geeft je een frisse kijk op de werking van het autonome zenuwstelsel in de interactie met jouw patiënten en het biedt vaardigheden om in het moment toe te kunnen passen.
Je krijgt meer inzicht in je eigen stressregulatie en je leert bronnen aan te boren die jouw eigen innerlijke balans, kalmte en veerkracht ondersteunen. Op deze manier kun je de aangereikte kennis als onderdeel van de behandeling bij de patiënt inzetten om het vermogen tot zelfregulatie te ontwikkelen.
inhoud
In deze 2-daagse cursus leer je door de lens van de polyvagaaltheorie te kijken naar de klachten van de patiënt. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Kennis opdoen over het autonome zenuwstelsel en de relatie met mentale problemen. Polyvagaaltheorie van Stephen Porges.
- Interoceptieve waarneming als lichaamsgerichte tool.
- Vaardigheden oefenen die helpen het autonome zenuwstelsel te reguleren.
- Inzicht in het sociale betrokkenheidssysteem van het autonome zenuwstelsel.
- Adempatroon herkennen tijdens verschillende stadia van autonome regulatie en bewustwording creëren op dysfunctionele ademhaling bij cliënten.
- Bewustzijn op geautomatiseerde reacties (mindfulness en zelfcompassie).
- Inzicht in lichamelijke sensaties bij het ervaren van emoties.
doelgroep
De cursus is zeer passend bij poh-ggz, maatschappelijk werk, psychologen en verpleegkundigen, die werken met cliënten waarbij stress gerelateerde problemen een rol spelen bij de behandeling.
Bij interesse vanuit een andere vakgroep gaan we met je in gesprek om te bekijken of de cursus ook voor jou een aanvulling kan zijn.
doelstelling
Na afloop van deze cursus heb je inzicht in de laatste ontwikkeling op het gebied van hoe het lichaam stress verwerkt. Je bent in staat om de lichamelijke reacties van het autonome zenuwstelsel te herkennen. Daarnaast heb je kennis gemaakt met technieken om de patiënt te kunnen ondersteunen in het herkennen van zijn/haar automatische lichamelijke en psychische reacties op verschillende stressfactoren.