This course is expired
Kinderwens, Zwangerschap en Verlies
Eerste opvang en begeleiding in de huisartsenpraktijk door de POH-GGZ
Een tweedaagse ONLINE nascholing voor praktijkondersteuners in de huisartsenzorg. Voorafgaand aan de praktijkdagen bereid je je voor met een e-learning zodat je met een rugzak aan theoretische kennis de nascholingsdagen volgt. Aan het eind van de twee dagen heb je kennis opgedaan van de perinatale levensfase en diens kwetsbaarheden; kun je de verschillende soorten fertiliteitsbehandelingen benoemen; weet je de specifieke uitdagingen bij een (nog) onvervulde kinderwens op waarde te schatten; ben je in staat om uit te leggen wat het verliezen van een zwangerschap of baby anders maakt dan andere verlieservaringen; kun je onderscheid maken tussen geïntegreerde rouw en persisterende rouw en begrijp je voor welke uitdagingen stellen staan wanneer ze opnieuw zwanger zijn na het meemaken van perinataal verlies. In de middagen krijg je middels casuïstiek aangereikt hoe je kunt aansluiten bij vrouwen en hun partners wanneer zij met verlies te maken krijgen. Je leert onder andere hoe je psycho-educatie kunt geven en hoe je op een afgestemde manier adviseert over goede zelfzorg en het herpakken van controle over het dagelijks leven. Door te oefenen met elkaar en te kijken naar demonstraties kun je aan het eind van de nascholing je cliënt helpen de psychologische veerkracht te vergroten en steun bieden bij het zetten van kleine stappen richting een nieuw evenwicht.
425
13 Points
Online
Webinar
Webinar
Prices
Regular
€ 425
Professions
Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
13 Points
Registerpl
Cliëntondersteuner
13 Points
Registerpl
Gezinshuisouder
13 Points
Registerpl
GGZ-agogen
13 Points
Registerpl
Jeugdzorgwerker
13 Points
Registerpl
Speakers
Drs. Simone van Leipsig-Beekman
Docent
Drs. Simone van Leipsig-Beekman is GZ-psycholoog (PMH-C), Supervisor VGCt, schematherapeut (Senior) en EMDR Europe Practitioner. Zij werkt als vrijgevestigd psycholoog in Nijmegen en heeft als aandachtsgebied psychische klachten die in relatie staan tot een 4 (onvervulde) kinderwens, zwangerschap, bevalling en het moederschap. Simone heeft PsyNataal opgericht, een centrum waarbinnen zij behandeling, ontwikkeling en nascholing op het gebied van perinataal psychisch welzijn wil laten samenkomen. Simone heeft gewerkt in de kinder-en jeugdpsychiatrie, maar heeft sinds 2015 haar eigen praktijk waar zij uitsluitend werkt met (zwangere) vrouwen in de perinatale levensfase. Zij werkt systemisch door de (ongeboren) baby en de partner bij de behandeling te betrekken. Als schematherapeut ziet zij ook moeders die als kind tekort zijn gekomen in hun emotionele basisbehoeften waardoor het moederschap van hun eigen kindje confronterend en ingewikkeld kan zijn. Naast haar werk als behandelaar is Simone docent en ontwikkelt zij diverse nascholingen op het gebied van perinataal trauma en verlies. Tevens is zij mede-coördinator van de EMDR Special Interest Group Zwangerschap en Geboorte.
Description
Inhoud nascholing
Aan het eind van de nascholing heb je kennis opgedaan van de perinatale levensfase en diens kwetsbaarheden; kun je de verschillende soorten fertiliteitsbehandelingen benoemen; weet je de specifieke uitdagingen bij een (nog) onvervulde kinderwens op waarde te schatten; ben je in staat om uit te leggen wat het verliezen van een zwangerschap of baby anders maakt dan andere verlieservaringen; kun je onderscheid maken tussen geïntegreerde rouw en persisterende rouw en begrijp je voor welke uitdagingen stellen staan wanneer ze opnieuw zwanger zijn na het meemaken van perinataal verlies. In de middag krijg je middels casuïstiek aangereikt hoe je kunt aansluiten bij vrouwen en hun partners wanneer zij met verlies te maken krijgen. Je leert onder andere hoe je psycho-educatie kunt geven en hoe je op een afgestemde manier adviseert over goede zelfzorg en het herpakken van controle over het dagelijks leven. Door te oefenen met elkaar en te kijken naar demonstraties kun je aan het einde van de nascholing je cliënt helpen de psychologische veerkracht te vergroten en steun bieden bij het zetten van kleine stappen richting een nieuw evenwicht. Naast bovenstaande wordt uitgebreid stilgestaan bij de grenzen van het begeleidingsaanbod van de POH-GGZ en wanneer een verwijzing naar een (gespecialiseerde) behandelaar geïndiceerd is.
Wijze van kennisoverdracht
Voorafgaand aan de nascholingsdagen volgen de cursisten een e-learning van ongeveer twee keer een uur. Deze kan in eigen tijd gevolgd worden. Daarnaast krijgen zij een artikel om te lezen. Omdat de nascholing online gegeven wordt, is het belangrijk dat er veel interactie plaatsvindt. Naast een theoretische presentatie zullen cursisten tussendoor vragen krijgen die ze plenair of in de chat beantwoorden. Er worden filmpjes en demonstraties getoond zodat de theoretische informatie nog beter beklijft. De cursisten gaan in break-out rooms uit elkaar om te oefenen en casuïstiek te bespreken.