Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen

psychopathologiekinderenjeugd

In deze vierdaagse cursus ‘Psychopathologie bij kind en jeugdigen’ wordt ingegaan op het opstellen van gedragsanalyses bij probleemgedrag en keuze van interventie. Er is aandacht voor de normale ontwikkeling vs de ontwikkeling van psychopathologie.

7th Mar 2024
09:30 - 16:45
795
24-25 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 795

Datum en locatie

07 Mar 2024
09:30
11 Apr 2024
16:45
WTC Utrecht Utrecht Stadsplateau, 7
Vol
04 Sep 2024
09:30
25 Sep 2024
16:45
WTC Utrecht Utrecht Stadsplateau, 7
21 Nov 2024
09:30
19 Dec 2024
16:45
WTC Utrecht Utrecht Stadsplateau, 7
Vol

Beroepen

Jeugdzorgwerker
24 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
25 Punten
NIPK&J/NVO
24 Punten
SKJ
Pedagoog
24 Punten
SKJ
Praktijkondersteuner Huisarts - kind en jeugd (POH-GGZ Kind & Jeugd)
24 Punten
LV POH-GGZ

Sprekers

Manon Zonder

Psychiater en schematherapeut (junior)
Manon Zonder is psychiater en schematherapeut (junior), werkzaam in een vrijgevestigde praktijk in Culemborg (PsyConsult Culemborg). In haar praktijk voert ze zowel medicamenteuze behandelingen uit, alsook individuele psychotherapeutische behandelingen (met als voorkeur schematherapie). Tevens heeft zij een consultatieve functie voor huisartsen in Culemborg en omgeving. Ze heeft gewerkt in diverse grote GGZ instellingen en de verslavingszorg.
Omschrijving

De cursus 'Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen' biedt deelnemers theoretische kennis en inzicht in de ontwikkeling van kind tot volwassene, met aandacht voor gevoelige perioden en afwijkende ontwikkeling. De plaats van DSM-5 binnen de psychopathologie en verschillen met DSM-IV worden besproken, evenals communicatie-aspecten bij persoonlijkheidsproblematiek en verslavingen. Deelnemers leren gedragsanalyses opstellen en betrouwbare DSM-5-classificaties maken voor relevante deelgebieden van psychopathologie, waaronder neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.


Doelstelling

Na de cursus hebben de deelnemers kennis over:

  • plaats DSM-5 in (inter)nationale GGZ
  • verschil classificatie en diagnose
  • gedragsanalyses
  • communicatie-aspecten

Vaardigheden in:

  • opstellen beschrijvende diagnose en omzetten hiervan in DSM-5-classificatie
  • beoordelen van (differentiële) diagnostiek op voor de deelnemers relevante deelgebieden van psychopathologie
  • opstellen gedragsanalyses
  • omgaan met communicatie-aspecten


Werkwijze

Diverse interactieve presentaties door de docent over doel, structuur en gebruik van van de DSM-5 en over de elementen die de structuur vormen bij het opstellen van een beschrijvende diagnose.

Tevens interactieve presentaties door de docent over de onder het kopje ‘Inhoud’ beschreven psychische stoornissen. En interactieve presentaties door de docent over gedragsanalyses en communicatie-aspecten in relatie tot mogelijke psychische problematiek op gebied persoonlijkheid en verslaving in systeem van het kind.

Verder wordt er plenair en in subgroepen geoefend met casuïstiek in het opstellen van beschrijvende diagnoses en het omzetten daarvan in DSM-5-classificaties en in het opstellen van gedragsanalyses en beoordelen van communicatie-aspecten.

King Nascholing

Hoge Kwaliteit postacademische nascholing voor een betaalbare prijs. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van onze filosofie. Ben jij werkzaam als psycholoog of orthopedagoog in de Jeugdzorg, GGZ of in het onderwijs? Dan kun je bij ons terecht voor kwalitatief hoogwaardige én betaalbare cursussen. De huidige ontwikkelingen binnen ons vakgebied stellen steeds meer eisen aan (na)scholing. Wij vinden dat een prima ontwikkeling, maar realiseren ons ook dat het behalen van aanvullende registraties tijdrovend en bovendien erg kostbaar is. Wij willen professionals in de jeugdzorg helpen om continu up-to-date te blijven en bieden daarom een breed aanbod aan van betaalbare cursussen en trainingen voor hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg en onderwijs.
info@kingnascholing.nl
0202443165
111, Czaar Peterstraat, Amsterdam, 1018PE