Deze cursus is verlopen

CMIO Masterclass 2-daagse 2023

Informatietechnologie binnen de huisartsenzorg
DigitaliseringervaringCMIO

Deze masterclass is bedoeld voor huisartsen die binnen de zorggroep of regio de rol van Chief Medical Information Officer (CMIO) hebben of zullen krijgen. Het CMIO Netwerk Eerste Lijn bestaat inmiddels bijna 3 jaar en CMIO's hebben een steeds belangrijke rol in (regionale) huisartsenorganisatie. Binnen de masterclass worden de belangrijkste hedendaagse onderwerpen besproken die nodig zijn om te kunnen functioneren als eerstelijns CMIO, maar wordt hierbij voor de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk. Door middel van verschillende vormen van interactie veel ruimte voor het delen van ervaringen. Dit is van belang omdat de digitaliseringsopgave groot is en eerstelijns CMIO's gezamenlijk daar een belangrijke rol in spelen. De masterclass wordt georganiseerd door de TU Eindhoven in nauwe samenwerking met CMIO-netwerk Eerste Lijn.

1050
11 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1050
Inclusief : Overnachting en diner
Kortingen
€ 920
Alleen voor leden

Beroepen

Apotheker
01 Jan 1970
23 Jun 2023
11 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
01 Jan 1970
23 Jun 2023
11 Punten
OA
Huisarts
01 Jan 1970
23 Jun 2023
11 Punten
CvAH
Omschrijving

Informatietechnologie binnen de huisartsenzorg

Deze masterclass is bedoeld voor huisartsen die binnen de zorggroep of regio de rol van Chief Medical Information Officer (CMIO) hebben of zullen krijgen. Het CMIO Netwerk Eerste Lijn bestaat inmiddels bijna 3 jaar en CMIO's hebben een steeds belangrijke rol in (regionale) huisartsenorganisatie. Binnen de masterclass worden de belangrijkste hedendaagse onderwerpen besproken die nodig zijn om te kunnen functioneren als eerstelijns CMIO, maar wordt hierbij voor de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk. Door middel van verschillende vormen van interactie veel ruimte voor het delen van ervaringen. Dit is van belang omdat de digitaliseringsopgave groot is en eerstelijns CMIO's gezamenlijk daar een belangrijke rol in spelen. De masterclass wordt georganiseerd door de TU Eindhoven in nauwe samenwerking met CMIO-netwerk Eerste Lijn.

 

Naast kennisoverdracht worden er voorbeelden uit de praktijk besproken en is er door middel van verschillende vormen van interactie ruimte voor het delen van ervaringen. Zo werken we samen verder aan de rol van eerstelijns CMIO en het netwerk. De masterclass wordt in nauwe samenwerking door de TU Eindhoven en het CMIO-netwerk Eerste Lijn georganiseerd, met de logistieke ondersteuning van de LHV.


Leerdoel

  • Na deze masterclass heeft de cursist:
  • De basiskennis voor het kunnen uitoefenen van de CMIO-rol binnen een zorggroep/regio;
  • Kennis van het Nictiz lagenmodel en weet deze ook toe te passen als CMIO;
  • Zicht op de belangrijkste veranderingen met betrekking tot eHealth toepassingen en gegevensuitwisseling met de eerste lijn;
  • Op de hoogte van de landelijke versnellingsprogramma’s en de beoogde doelstellingen;
  • Een goed beeld van wat de consequenties IZA kan hebben voor de CMIO’s;
  • Kennis over veranderkundige aspecten en de rol van de CMIO bij eHealth trajecten en de aansturing die hierbij gebruikt kan worden.

Inhoud

De masterclass biedt een handvat om de rol van eerstelijns CMIO goed te kunnen uitoefenen gezien de uitdagingen waarmee zorg de komende jaren op gebied van eHealth en informatie-uitwisseling mee geconfronteerd wordt. De belangrijkste benodigde kennis hierover wordt aangeboden en besproken zodat er overzicht wordt gecreëerd en de verschillende onderdelen goed ten opzichte van elkaar geplaatst kunnen worden.


Tijdens de masterclass gaan we onder andere kijken om te kijken hoe staat met de concrete stappen die vorig jaar beschreven bij de uitwerking van het “Manifest IT in de huisartsenzorg”.

Voor startende CMIO’s zonder eerdere uitgebreide ervaring of scholing waaronder eerdere masterclasses (en/of denkt “Het Nictiz lagen model: Waar gaat dat over?”) wordt er op avond 1 juni online een korte inleiding interoperabiliteit gehouden zodat iedereen basiskennis heeft en je al even kennis hebt gemaakt met andere nieuwe CMIO’s.


Programma

Online scholingsbijeenkomst op 1 juni

Wij adviseren startende CMIO’s en deelnemers die nog niet bekend zijn met het Nictiz lagen model deel te nemen aan een online scholingsbijeenkomst op 1 juni van 19.30-20.30. U kunt in uw aanmelding aangeven of u wenst deel te nemen aan deze bijeenkomst, zodat wij u de toegangslink kunnen versturen. 


CMIO Masterclass op 22 en 23 juni (te Landgoed ISVW, Leusden)

Dag 1:

  • Inloop
  • Inleiding door Mariëtte Willems en Guido Zonneveld
  • Terugkoppeling Masterclass 2022
  • Kennismaking
  • Workshop: Welke kennis waar in te zetten?
  • Workshop: Wat zijn de landelijke ontwikkelingen en wat betekent dat voor de huisartsenzorg en huisartsen CMIO’s door Quintus Bosman, strategisch adviseur Nictiz
  • Presentaties workshop
  • Aansluitend borrel en diner, afsluiting


Dag 2:

  • Inloop
  • Workshop: Dromen - Ontwaken - Ontwerpen door Egge van der Poel, auteur Geheelmeesters
  • Workshop: Opschalen en financieren door Niels van Gorp, Data strategist/ ethicist VGZ en ZN
  • Workshop: De kracht van het verhaal door Marius Gosschalk, docent storytelling
  • Acties concretiseren en terugkoppeling doelen 
  • Aansluitend borrel en afsluiting


Bijzonderheden

Voor leden van het CMIO-netwerk geldt een inschrijftarief van €890. Bij een geldig lidmaatschap zal het tarief handmatig gecorrigeerd worden na aanmelding op uw factuur. 

De kosten zijn inclusief een overnachting en diner. 

Mocht u niet willen overnachten dan kunt u dit tijdens de inschrijving aangeven. De kosten van de overnachting worden dan op uw factuur in mindering gebracht. 

Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL