Slechte adem begrijpen en bestrijden

slechte adembegrijpenbestreiden

Slechte adem of halitose of foetor ex ore is een frequent voorkomend verschijnsel. Geschat wordt dat ongeveer 15% van de bevolking in Nederland de mondgeur als hinderlijk ervaart.

520 per jaar
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Abonnement € 520 per jaar

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
2 Punten
KRM
Omschrijving

Slechte adem of halitose of foetor ex ore is een frequent voorkomend verschijnsel. Geschat wordt dat ongeveer 15% van de bevolking in Nederland de mondgeur als hinderlijk ervaart. Dit percentage neemt met de leeftijd toe. Bij mensen boven de 70 jaar wordt dit zelfs op 25% geschat. Verreweg bij het grootste deel van personen met halitose wordt de slechte adem veroorzaakt door anaërobe bacteriën, waarvan de belangrijkste is Porphyromonas gingivalis. Deze bacterie wordt geassocieerd met parodontitis.


Voor de bestrijding van slechte adem is het belangrijkste een professionele mondhygiëne. Deze kan worden verkregen door interdentale gebitsreiniging met flossen en tandenstoken. Daarnaast vormt de tongrug een broedplaats van anaërobe bacteriën die zorgen voor een tongcoating. Deze kan met een tongschraper voor een belangrijk deel worden gereinigd. Ter ondersteuning van de mondhygiëne kan dagelijks een aseptische spoeldrank worden gebruikt. Door deze maatregelen worden in heel veel gevallen de mondgeur worden verminderd. Geurmaskerende mondverzorgingsproducten geven slechts een kortdurende verminderde waarneming van de mondgeur, maar geven geen verbetering te zien.


Wanneer de halitose niet veroorzaakt wordt door orale micro-organismen en ontstekingen, dan wordt deze waarschijnlijk veroorzaakt door systematisch ziektebeeld. In dat geval is verwijzing naar een internist en/of een KNO-arts aan te bevelen.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ