Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening

motiverende gespreksvoeringchronische aandoening

Het doel van deze cursus is de fysiotherapeut te ondersteunen bij het adviseren en motiveren van mensen met een chronische aandoening in het traject naar een actieve leefstijl.

01 dec. 2025
610
11-12 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 610
Inclusief : verzorging en cursusmateriaal

Datum en locatie

01 dec. 2025
13:00
21:00
Hogesteeg 50, 3886MA, Garderen

Beroepen

Ergotherapeut
Accreditation in aanvraag
11 Punten
EN
Fysiotherapeut
12 Punten
KNGF, KRF
Oefentherapeut
Accreditation in aanvraag
11 Punten
VvOCM

Sprekers

Alex Vaassen

oefentherapeut Mensendieck, trainer/coach

Liesbeth van Zuiden

fysiotherapeut, trainer/coach
Omschrijving

Deze cursus is ontwikkeld voor paramedici (fysiotherapeuten, oefentherapeuten) met een coachende en adviserende taak, die zich met name richten op de zelfredzaamheid van de cliënt en die hun coachende rol als therapeut willen verdiepen. De twee trainers (Alex Vaassen, trainer/coach & oefentherapeut Mensendieck en Liesbeth van Zuiden, trainer/coach & fysiotherapeut) reiken gesprekstechnieken aan die bij uitstek te gebruiken zijn in de paramedische praktijk. Beide trainers zijn tot NLP-trainer opgeleid op het NTI-NLP en hebben een eigen coachingspraktijk “spirit2move”. Daarnaast zetten zij hun rijke academische en praktische ervaring en kennis tijdens de cursus in.

Er is een toenemende vraag met betrekking tot het begeleiden van mensen met een chronische aandoening naar een actieve leefstijl. Een essentieel onderdeel van leefstijlbegeleiding is kennis van de verschillende fasen van gedragsverandering en toepassing van motiverende gesprekstechnieken bij gedragsverandering.

Tijdens de cursus komen de volgende competenties aan de orde:

  •  Kennis hebben van de verschillende fases van gedragsverandering en de daarbij behorende kenmerken.
  •  Motiverende gesprekstechnieken op effectieve wijze kunnen toepassen op de verschillende fasen van gedragsverandering.
  •  Bewustwording van leefstijl kunnen creëren en de daarbij horende risico’s.
  •  Knelpunten en barrières bij aanpassen van leefstijl signaleren en bespreken.
  •  Terugval in fases van gedragsveranderingen signaleren en hierop adequaat reageren.
  •  Kennis hebben van de verschillende interventiestrategieën die op individueel en op groepsniveau kunnen worden aangeboden en deze kunnen toepassen.


Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA