Cursus vrouwengezondheid: hormonen en klachten

vrouwenzorghormonenvrouwenovergangovergangsklachtenvrouwengezondheid

De ErgoAcademie organiseert in samenwerking met Sarah Dankers (Msc) en Manon Wentink (PhD) van FemmeVital twee cursusdagen ‘Vrouwengezondheid: Hormonen en klachten’ bij Ergotherapie Nederland in Utrecht.

20 mei 2025
10:00 - 16:00
645 - 765
10 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Variabel € 645 - 765
Opmerking :645,- leden 765,- niet-leden

Datum en locatie

20 mei 2025
10:00
17 jun. 2025
16:00
Orteliuslaan 750, 3528BB, Utrecht

Beroepen

Ergotherapeut
10 Punten
EN

Competenties

Kennis en wetenschap 100 %

Sprekers

Sarah Dankers

Docent
Sarah Dankers (Msc) is psychosomatisch oefentherapeut Mensendieck, gezondheidswetenschapper en mede-oprichter van FemmeVital. Zij was werkzaam als docent bij de opleiding Oefentherapie (Hogeschool van Amsterdam) en was als onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit. Hier deed zij onderzoek naar het effect van psychosomatische oefen-/fysiotherapie bij langdurig bestaande lichamelijke klachten.

Manon Wentink

Docent
Manon is oefentherapeut (Hogeschool van Amsterdam) en gepromoveerd Gezondheidswetenschapper (Vrije universiteit Amsterdam). Zij deed haar promotieonderzoek op het thema ‘revalidatie na een CVA’ (Leids Universitair Medisch Centrum / Basalt Revalidatie, 2013-2019). Daarnaast was zij werkzaam als docentonderzoeker bij de Faculteit Gezondheid (Hogeschool van Amsterdam, 2013 tot 2021) en is zij de oprichter van SlaapSlim (2012 tot heden).
Omschrijving

Waarom deze cursus

Eva is geen Adam! Een vrouwenlichaam werkt anders dan dat van een man. Dit komt o.a. door de vrouwelijke geslachtshormonen. In levensfases waarin er in korte tijd grote veranderingen optreden in de hormoonbalans blijkt de gezondheid van vrouwen kwetsbaar. De overgang is zo een levensfase. Vijfentachtig procent van de vrouwen ervaart klachten door de overgang. Klachten die door gebrek aan kennis niet als dusdanig worden opgemerkt of verkeerd worden ‘gelabeld’. Bovendien is het taboe op overgangsklachten nog altijd groot.


Er is in de gezondheidszorg steeds meer aandacht voor ‘het vrouw zijn’. Een belangrijke ontwikkeling! Ook als ergotherapeut kun je rekening houden met man-vrouw verschillen door aandacht te hebben voor de overgang bij vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot 60 jaar. Na deze scholing heb je kennis over de samenhang tussen hormonen en klachten en kun je hier op een begrijpelijke manier uitleg over geven. Met leefstijladviezen draag je bij aan het voorkomen en verminderen van overgangsklachten. Op die manier is de behandeling meer toegespitst op de vrouw (genderspecifieke zorg) en de persoon die je voor je hebt (zorg op maat). En niet onbelangrijk: je helpt mee met het doorbreken van het taboe en het erkenning geven aan vrouwen met klachten in de overgang!


Programma

Fysieke scholingsdag 1

  • Thema 1: De overgang (definitie, feiten en cijfers)
  • Thema 2: Klachten en aandoeningen
  • Thema 3: Leefstijl en de overgang

Fysieke scholingsdag 2

  • Thema 4: De overgang in kaart
  • Thema 5: Educatie geven a.d.h.v. educatietools
  • Thema 6: Leefstijladviezen geven


Leerdoelen

Kennis:

  • Deelnemers weten wat de definitie is van de overgang en hoe deze periode er globaal genomen uitziet;
  • Deelnemers weten welke klachten en gezondheidsrisico’s gepaard gaan met een afname van progesteron en/of oestrogeen en in welke fase van de overgang dit zich manifesteert;
  • Deelnemers weten hoe leefstijlfactoren (slaap, bewegen en stress/ontspanning) overgangsklachten beïnvloeden;
  • Deelnemers weten hoe interventies die zij al inzetten voor belasting/belastbaarheid overgangsklachten beïnvloeden.


Toepassing: 

  • Deelnemers zijn alert op de overgang, maken dit bespreekbaar en kunnen bepalen of de overgang van invloed kan zijn op de klacht/aandoening /zorgvraag waarmee de cliënt bij de ergotherapeut komt;
  • Deelnemers kunnen cliënten op een begrijpelijke manier uitleg geven over de invloed van hormonen op klachten aan de hand van de verschillende educatietools.
  • Deelnemers kunnen vrouwen adviezen geven ten aanzien van bewegen, slaap en ontspanning om overgangsklachten te voorkomen en verminderen.


Doelgroep

De scholing is voor HBO geschoolde ergotherapeuten die interesse hebben voor en/of werken met vrouwen met klachten in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. De inhoud van de scholing is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en de eigen ervaringen van Sarah en Manon (evidence based practice) binnen hun behandel- en expertisecentrum FemmeVital, waar zij vrouwen begeleiden met uiteenlopende klachten in de periode van de overgang.

Vereniging Ergotherapie Nederland

en@ergotherapie.nl
0302628356
750, Orteliuslaan, Utrecht, 3528BB