Palliatieve zorg bij dementie

dementiepalliatieve zorgpalliatieve levensfaseDementeren

Dementie is een progressief ziektebeeld, waarbij iemand dus steeds verder achteruitgaat. Uiteindelijk zal een patiënt met dementie door, of in ieder geval mét dementie sterven. Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, start de palliatieve fase. De gemiddelde tijd tussen diagnose en overlijden is zes tot acht jaar. Tijdens dit webinar gaan we dieper in op dementie en het progressieve beloop ervan. Hoe herken je dementie? Welke verschillende vormen van dementie zijn er? Is er een behandeling voor? Wat is de prognose?

03 jun. 2025
20:00 - 22:00
49
2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 49
Exclusief : Voor niet-zorgprofessionals: 15,-. Voor studenten: 7,50.

Datum en locatie

03 jun. 2025
20:00
22:00
Online

Beroepen

Anesthesioloog
03 Jun 2025
03 Jun 2025
2 Punten
ABAN
Apothekersassistent
03 Jun 2025
03 Jun 2025
2 Punten
KABIZ
Arts
03 Jun 2025
03 Jun 2025
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
03 Jun 2025
03 Jun 2025
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
03 Jun 2025
03 Jun 2025
2 Punten
ABAN

Sprekers

Saskia Danen-de Vries

Verpleegkundige, Dementie Academie

Judith Meijers

Associate professor bij Universiteit van Maastricht

Programma

Omschrijving

Dementie is een progressief ziektebeeld, waarbij iemand dus steeds verder achteruitgaat. Uiteindelijk zal een patiënt met dementie door, of in ieder geval mét dementie sterven. Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, start de palliatieve fase. De gemiddelde tijd tussen diagnose en overlijden is zes tot acht jaar. Veel mensen met dementie in een verdere fase kunnen niet meer goed duidelijk maken welke wensen en behoeften ze hebben, dus daarom is het goed om al vroeg het gesprek aan te gaan over hun wensen rond de laatste levensfase. Zo kunnen ze zelf meedenken en meebeslissen. Op het moment dat de zorgvrager met dementie haar wensen en behoeften niet meer kan verwoorden, kan er op deze manier wel naar gehandeld worden door zowel de naasten als de zorgverleners. Zo kun je, ook als de ziekte vordert, passende zorg blijven leveren.


Tijdens dit webinar gaan we dieper in op dementie en het progressieve beloop ervan. Hoe herken je dementie? Welke verschillende vormen van dementie zijn er? Is er een behandeling voor? Wat is de prognose? Daarnaast kijken we ook naar de betekenis van kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hoe we deze kwaliteit kunnen behouden of zelfs verbeteren.


We gaan ook dieper in op de proactieve zorgplanning bij dementie en de inhoud van goede gespreksvoering hierover. Hoe ga je het gesprek aan over de laatste levensfase met een persoon met dementie en zijn of haar naaste(n)? Wat is belangrijk om te bespreken en hoe doe je dit op een gestructureerde manier? Er is ook speciale aandacht voor het betrekken van naasten, om te zorgen dat zij goed zijn voorbereid.


Sprekers

  • Saskia Danen-de Vries: adviseur in de dementiezorg en eigenaar van de Dementie Academie. Zij is na ruim 25 jaar werken in de zorg als verpleegkundige en verpleegkundig specialist in 2012 voor zichzelf begonnen met de Dementie Academie.
  • Judith Meijers: verpleegkundige, universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht en onder meer betrokken bij het project DEDICATED, dat gericht is op het verbeteren van de laatste levensfase van mensen met dementie.

Voor wie?

Het webinar is bedoeld voor een breed publiek. Allereerst zorgverleners die werken met patiënten met dementie, denk hierbij aan huisartsen, longartsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, praktijkondersteuners. Daarnaast is dit webinar ook zeer geschikt voor naasten van mensen met dementie of patiënten zelf. Tijdens het webinar is er uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers.


Accreditatie

  • Aangevraagd bij: KNMG-GAIA (ABAN), NVVPO, NAPA, V&VN, SKGV, KABIZ.
  • Dit webinar is ook toegankelijk voor belangstellenden die meer willen weten over dit onderwerp, dus meldt je vooral aan!


Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.