De Interpretatie van de ASCT binnen het diagnostisch onderzoek naar gehechtheid binnen de jeugd-ggz
Hoe kun je de resultaten van de ASCT interpreteren en vertalen naar behandeladviezen
De Attachment Story Completion Task (ASCT) is te gebruiken bij het diagnosticeren van gehechtheidsproblemen bij kinderen met een mentale leeftijd tussen 4 en 10 jaar. Elk van de negen verhaaltjes waaruit dit instrument bestaat, bevat een specifiek conflict of dilemma dat gaat over een situatie die het gehechtheidssysteem activeert, zoals angst, pijn, uitsluiting en ruzie.
Nadat de ASCT is afgenomen en gescoord kunnen er nog vragen zijn met betrekking tot de interpretatie van de uitkomsten. In deze training gaat docent Jolien Zevalkink dieper in op vragen die gaan over wat de vier verschillende gehechtheidscores betekenen in relatie tot elkaar en andere gegevens, hoe deze informatie te vertalen is naar beter begrip van de gehechtheidsproblematiek van het kind, en welke behandeladviezen daarbij passend zouden kunnen zijn.174
3 Punten
Classroom
Prijzen
Regulier € 174
Inclusief : Koffie en thee
Beroepen
Orthopedagoog-generalist
3 Punten
NIPK&J/NVO
Psycholoog NIP | Kinder- en jeugdpsycholoog
3 Punten
NIPK&J/NVO
Sprekers
Jolien Zevalkink
Dr. Jolien Zevalkink is ontwikkelingspsycholoog en sociaal antropoloog.
Sinds november 2012 is ze docent (klinische) ontwikkelingspsychologie op de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor heeft zij 12,5 jaar op het Nederlands Psychoanalytisch Instituut gewerkt als afdelingshoofd Onderzoek en Kwaliteitszorg. Haar belangstelling gaat vooral uit naar ontwikkelingspsychopathologie met de nadruk op onveilige gedesorganiseerde gehechtheid, het effect van therapeutische interventies en de invloed van gezinskenmerken op het ontstaan van psychologische problematiek. Daarbij heeft vooral de internaliserende problematiek van kinderen en adolescenten, zoals angst en depressie, haar aandacht. Tevens is zij betrokken geweest bij het ontwikkelen van mentaliseren bevorderende therapie voor kinderen. Jolien is auteur van verschillende artikelen op het gebied van ontwikkelings- en klinische psychologie. Ze is een erkend codeur van verschillende diagnostische instrumenten voor gehechtheid. Voor de NPI-reeks heeft zij bij verschillende uitgaven in de redactie gezeten en zij is tevens (co)auteur van hoofdstukken uit deze vaktherapeutische boeken. Samen met Annelies Verheugt-Pleiter, is zij co-auteur van een derde, geheel herziene editie getiteld Mentaliseren in de kindertherapie: Leidraad voor de praktijk, dat verschenen is in 2022.Omschrijving
De volgende vragen komen aan de orde:
- Welke ervaring heb je met het interpreteren van de uitkomsten van de ASCT? Is dit vooral op basis van klinische indrukken of op basis van de scoring? Welke vragen spelen hierbij?
- Zijn de voorbeeldrapportages in lijn met jullie werkwijze? Welke vragen, suggesties, opmerkingen komen op?
- Welke diagnostische instrumenten gebruik je naast de ASCT bij het nagaan van problematiek van het kind/omgeving en welke rol heeft de ASCT daarin?
- Welke plek krijgen de uitkomsten van gehechtheid binnen de diagnostische conclusie en welke handelingsgerichte begeleidingsadviezen kun je daarbij opstellen?