Webinar Inzet palliatieve kit regio Eemland
Door proactief gebruik van de palliatieve kit kan snel en adequaat plotselinge verslechtering of andere acute problemen bij palliatieve patiënten opgevangen worden, zowel binnen als buiten kantooruren.Prijzen
Beroepen
Bij patiënten in de palliatieve fase kan een plotselinge verslechtering of een ander acuut probleem optreden. In dat geval wordt van de huisarts, wijkverpleegkundige en apotheek verwacht om de benodigde zorg direct te kunnen leveren. Echter de juiste middelen en medicatie zijn op dat moment niet vanzelfsprekend beschikbaar. Dit is niet alleen een risico voor de kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt en naasten, maar ook een risico in de levering van veilige zorg voor de betrokken zorgprofessionals in de eerste lijn. Het is geen uitzondering dat een huisarts op een vrijdagmiddag twee uur aan het bellen is om de juiste zorg op dat moment te kunnen leveren, zonder de garantie dat het voor elkaar komt. Ook voor de dienstdoende huisartsen van de HAP is dit een veelvoorkomend probleem. Daar komt bij dat de kwaliteit van zorg niet alleen gehinderd wordt door de beschikbaarheid van middelen en medicatie, maar dat soms de zorg niet volgens de richtlijnen verleend wordt doordat zorgverleners niet altijd de juist dosering van medicatie kunnen vinden of patiënten de verkeerde medicatie ontvangen.
Om deze reden introduceert Huisartsen Eemland in samenwerking met Apotheker Coöperatie Eemland en netwerk palliatieve zorg Eemland de Palliatieve kit. De palliatieve kit is bedoeld als oplossing voor dit soort situaties. Door proactief gebruik van de palliatieve kit kan snel en adequaat plotselinge verslechtering of andere acute problemen bij palliatieve patiënten opgevangen worden, zowel binnen als buiten kantooruren. Doordat de juiste spullen, inclusief administratieve zaken als uitvoeringsverzoeken, al bij de patiënt thuis aanwezig zijn, kan de patiënt snel geholpen worden. Er hoeft in het acute moment minder geregeld te worden en het kost minder tijd voor de huisarts. De thuiszorg, wijkverpleegkundige, kan in overleg met de (dienstdoende) huisarts starten met de inzet van de palliatieve kit.
Leerdoelen
De huisartsen, apothekers en wijkverpleegkundigen hebben basiskennis over de palliatieve zorg en kennen de doelstelling van de inzet van de palliatieve kit. Zij weten hoe zij op het juiste moment de palliatieve kit proactief kunnen inzetten en zijn bekend met de werkafspraken en protocollen.