
Spreekuur Ondersteuner Vrouwen
Hoe is de zorg voor vrouwelijke patiënten in jouw praktijk geregeld? Wil jij nieuwe skills leren op het gebied van vrouwenzorg? Met welke tools kan een praktijk een vrouwenspreekuur opzetten? Wil jij jouw rol als doktersassistent verbreden en je (huisarts) collega’s ontlasten? Veel vrouwen melden zich liever bij een vrouwelijke deskundige als het aankomt op gynaecologische vragen. Bij Leerpunt KOEL kun je terecht voor de praktische opleiding Spreekuur Ondersteuner Vrouwen.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Doelen
Na deze opleiding kan de cursist deze vaardigheden toepassen:
Hoe is de zorg voor vrouwelijke patiënten in jouw praktijk geregeld? Wil jij nieuwe skills leren op het gebied van vrouwenzorg? Wil jij jouw rol als doktersassistent verbreden en je (huisarts) collega’s ontlasten?
Veel vrouwen melden zich liever bij een vrouwelijke deskundige als het aankomt op gynaecologische vragen. Bij Leerpunt KOEL kun je terecht voor de praktische opleiding Spreekuur Ondersteuner Vrouwen. Hiermee kun jij het eerste aanspreekpunt voor deze vrouwen worden.
De SOV kan zorgvragen signaleren rondom anticonceptie, preconceptie, de vulva, soa’s, de overgang en menstruatie. In overleg met de huisarts kan de SOV vrouwen hierbij adviseren en/of behandelen.
De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten. Voor elke bijeenkomst lever je een voorbereidende (lees)opdracht en/of praktijkopdracht in via de digitale leeromgeving, Tijdens de bijeenkomsten worden de opdrachten plenair besproken. Er is daarbij ruimte voor discussie en casuïstiek aansluitend op een presentatie van de inhoud. Elke bijeenkomst sluit af met een voorbereiding op de huiswerkopdracht voor de volgende bijeenkomst.
Tijdens deze opleiding ontvangen deelnemers tools waarmee zij na de opleiding met de desbetreffende huisarts/werkgever kunnen overleggen wat de deelnemer binnen de praktijk kan implementeren op het gebied van een vrouwenspreekuur. Je ontvangt een bewijs van deelname als je alle dagen aanwezig bent geweest en een verbeterplan gemaakt hebt.
Programma
De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten. Voorafgaand aan elke klassikale bijeenkomst lever je een (lees)opdracht en/of praktijkopdracht in via de digitale leeromgeving. Tijdens de bijeenkomsten worden de opdrachten plenair besproken. Er is daarbij ruimte voor discussie en casuïstiek aansluitend op een presentatie van de inhoud. Elke bijeenkomst sluit af met een voorbereiding op de huiswerkopdracht voor de volgende bijeenkomst.
Module 1
- Anticonceptie
- Preconceptie
- Gesprekstechniek/hulpvraag -> oefenen met consulten
Module 2
- Vulva
- Fluor/UWI
- SOA
- Wat is normaal voor je/voor de patiënt/vragen stellen over seks/eigen grenzen
Module 3
- Overgang
- Menstruatiestoornis
- Het opzetten van een vrouwen spreekuur op te zetten/oefenen met consulten
Module 4
- Incontinentie
- Pessarium
- Verder met opzetten vrouwen spreekuur/ oefenen met tijdplanning/overleg huisarts etc.
Module 5
- Herhaling onderwijs
- Casuïstiek cursisten
- Obstakels bespreken en met elkaar oplossingen zoeken.
Je ontvangt een bewijs van deelname als je alle dagen aanwezig bent geweest en een verbeterplan hebt gemaakt.