Deel 1 van Demedicalisatie bij Diabetes Type 2: leefstijlinterventies en de afbouw van medicatie (theorie)
In deze scholing leer je hoe je leefstijladviezen gebruikt, wat wel en niet werkt bij patiënten met diabetes en pre-diabetes en hoe je een veilige medicatie afbouw bereikt. De scholing is gebaseerd op de handleiding ‘Afbouwen van medicatie bij Diabetes type 2’ van Vereniging Arts en Leefstijl en o.a. Stichting Langerhans. De inhoud van deze handleiding komt uitgebreid aan bod tijdens deze scholing.Prijzen
Beroepen
Doelen
Leerdoelen
Omschrijving en Leerdoelen
Medicatie afbouwen, demedicaliseren of ontpillen, het krijgt steeds meer aandacht. Patiënten vertellen op social media en televisie hoe ze ‘eerst negen pillen namen, en nu nog maar één per dag’, hoeveel energieker zij zich voelen en hoe hun kwaliteit van leven is toegenomen sinds ze minder slikken, spuiten en smeren.
Een paar jaar geleden spraken huisartsen, medisch specialisten en paramedici er nauwelijks over. Nu kijken steeds meer zorgprofessionals naar hun voorschrijfgedrag en vragen ze zich af of het ook anders kan. Ze zoeken naar informatie en delen praktijkervaringen tijdens intervisie, op congressen en in publicaties. Onderzoekers versterken verder het geluid van patiënten en zorgprofessionals. Een groeiende stroom wetenschappelijke literatuur toont aan dat het kan: minder medicatie en meer gezondheid door voeding, beweging, ontspanning en slaap gericht in te zetten. Binnen de reguliere geneeskunde maakt leefstijl als medicijn opgang.
In opdracht van ZonMW bundelden in 2017 onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten. Zij concludeerden: ‘voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. De grootste gezondheidswinst is haalbaar bij de behandeling van cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte). Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven farmacotherapie.’
De uitkomst van deze kennissynthese is koren op de molen van Vereniging Arts en Leefstijl. Wij zetten ons in voor volledige implementatie van leefstijl als medicijn in de gezondheidszorg. Wat ons betreft maken patiënten en hun artsen samen bewuste en wetenschappelijk onderbouwde keuzes in leefstijl, medicatie en andere behandelingen en worden geneesmiddelen zo min mogelijk en zoveel als nodig voorgeschreven.
Vereniging Arts en Leefstijl krijgt veel vragen over de afbouw van medicatie. Een belangrijke vraag is hoe medicatie-afbouw eruit kan zien in de praktijk. Wie doet wat, bij wie, waar en wanneer, hoe en waarom? Net als het opbouwen van medicatie, verschilt dit uiteraard per aandoening en zijn er verschillen tussen patiënten. De aard en de ernst van de ziekte en de symptomen spelen hierbij een rol evenals de karakteristieken van de persoon die het aangaat en zijn of haar persoonlijke situatie.???
Om dit te concretiseren hebben een aantal experts een handleiding Demedicaliseren bij Diabetes Mellitus type 2 geschreven, welke in 2019 is gepubliceerd. De auteurs van de handleiding stellen dat het document niet zonder scholing kan worden toegepast. Vereniging Arts en Leefstijl organiseert daarom de nascholing Leefstijlinterventies en medicatieafbouw bij diabetes mellitus type 2, in het bijzonder gericht op de bovengenoemde handleiding. Actuele informatie over de handleiding staat op onze website www.artsenleefstijl.nl.