Dry Needling Certificeringscursus DN-1
De theoretische basis van myofasciale pijn en disfunctie en de basisprincipes van dry needling worden besproken aan de hand van recente inzichten uit de pijnwetenschappen, myofasciaal triggerpoint onderzoek en klinische studies. De behandeling van de 15 meest klinische relevante MTrPs in spieren verdeeld over het hele lichaam worden – na het aanleren van de priktechniek op een dummy – gedemonstreerd en op elkaar geoefend.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Jo Franssen
Docent
Margriet Eleveld
Docent
Betty Beersma
Docent
Herman Leidekker
Docent
Het Myofasciale pijnconcept.
Het eerste doel van de DN-1 cursus is het leggen van de theoretische basis van myofasciale pijn en disfunctie aan de hand van recent onderzoek omtrent de fysiologische en pathofysiologische achtergronden van myofasciale pijn en disfunctie. In gesprekken met patiënten, artsen, specialisten en collega's dienen cursisten duidelijk te kunnen maken wat MTrPs zijn, welke etiologie er aan ten grondslag ligt, welke prevalentie myofasciale pijn heeft, welke evidentie er voor is en welk recent onderzoek het concept ondersteunt. Tevens worden predisponerende en klachtenonderhoudende factoren niet alleen in z'n algemeenheid besproken doch ook per spier.
Diagnostiek enTrP Dry needling behandeling.
De tweede doelstelling van de DN-1 module bestaat uit het [her]kennen van de referred pain zones van alle behandelde spieren en het trainen van de vaardigheid om de MTrPs middels palpatie in de betreffende spieren op te sporen. Eerst dan is het mogelijk de MTrPsook middels een naald te vinden en een voor het therapeutisch effect noodzakelijke Lokale Twitch Response op te wekken. In de DN-1 cursus zullen 15 klinisch relevante spieren, die veilig zijn te prikken, worden gedemonstreerd en geoefend middels dry needling. Na de DN-1 cursus is de cursist in staat MTrPs bij 15 verschillende spieren middels patroonherkenning en palpatie op te sporen en middels dry needling te behandelen. Daar dry needling zonder training van de benodigde vaardigheden risico oplevert onder meer in de vorm van infecties, klaplong, orgaanperforatie, zenuwirritatie en bloedingen wordt in de cursus veel aandacht aan de veiligheid besteed. De moeilijkheidsgraad in de zin van toegenomen complicaties neemt toe bij de spiergroepen die behandeld worden in de DN-1 module en de daarop volgende modules DN 2 en 3.
Differentiaal diagnostiek.
Het derde doel van de DN-1 module is de symptomatologie van myofasciale pijn en disfunctie te plaatsen binnen de gangbare grote diagnosegroepen, te weten: hoofdpijn [conform de internationale hoofdpijnclassificatie], aspecifieke KANS, specifieke KANS. Bij de differentiaal diagnostiek is van belang myofasciale problematiek te onderscheiden van andere klinische beelden en hun eventuele coexistentie met MTrPs.
Certificering.
Het behaalde certificaat geeft aan dat de cursist veilig kan en mag werken met deze techniek bij de in de betreffende module behandelde musculatuur. Vanaf DN-1 is de cursist hiertoe in staat en bevoegd. Juridisch en verzekeringstechnisch is het overleggen van dit certificaat van belang.