Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints
Na de cursus kan de deelnemer myofasciale triggerpoints herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria, kan hij bepaalde veelvoorkomende pijnklachten herkennen als myofasciale pijn, kent hij de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn, en kent hij de diverse factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor het instandhouden van myofasciale pijn, alsmede de therapeutische mogelijkheden.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Margriet Eleveld
fysiotherapeut
Jo Franssen
fysiotherapeut
Herman Leidekker
fysiotherapeut
Het ervaren van pijn is een van de belangrijkste klachten waarvan patiënten die naar een fysiotherapeut worden doorverwezen last van hebben. Het is echter niet altijd mogelijk om bij patiënten met pijnklachten de pijn te herleiden tot een specifieke aandoening. Opvallend genoeg worden functiestoornissen en pathofysiologische veranderingen in spieren zelden of nooit als oorzaak van pijn meegenomen in de diagnostische overwegingen. Het duiden van pijn als van myofasciale aard wordt zelden gedaan en men is vaak niet bekend met het gegeven dat deze pijn vanuit bepaalde plaatsen in de spier, de zogenaamde triggerpoints kan worden opgeroepen. Bovendien is het aantonen van de pathofysiologische veranderingen bij myofasciale triggerpoints in een spier met behulp van de moderne technieken is nog steeds niet mogelijk en het ligt dan ook voor de hand dat myofasciale triggerpoints zelden als oorzaak van pijn worden geduid.
In de afgelopen 50 jaar is er veel gepubliceerd over myofasciale pijn (dr. Janet Travell en dr. David Simons) en ondanks de nodige discussie wordt het bestaan van deze myofasciale triggerpoints als pathofysiologische neuromusculaire entiteit toch door vele specialismen binnen de geneeskunde serieus genomen. Reden genoeg voor fysiotherapeuten kennis te nemen van deze ontwikkeling en zich te bekwamen in het diagnosticeren en behandelen van myofasciale triggerpoints.
In deze inleidende cursus zal het onderzoek naar en de behandeling van myofasciale triggerpoints bij enkele patiënten met hoofdpijn, schouderklachten en rugklachten worden gedemonstreerd.