Verpleegkundig Coach Gedrag en Leefstijl
Ben jij verpleegkundige, verpleegkundig specialist of praktijkondersteuner? Dan weet je dat een ongezonde leefstijl van de patiënt een rol kan spelen bij zijn of haar medische situatie. Jouw leefstijladviezen zullen misschien bij de ene patiënt tot positieve resultaten hebben geleid, maar bij andere patiënten nog niet. Houd dit onderwerp jou bezig? Intrigeert leefstijl jou? En wil je de patiënt nóg beter kunnen helpen op dit gebied? Dan is deze flexibele (blended learning) training iets voor jou.Prijzen
Beroepen
Competenties
Sprekers
Prof.dr. Ingrid Steenhuis
Docent
Drs. Linda Hogervorst
Docent
Drs. Babs Smith
Docent
Leefstijl in de zorg wordt steeds belangrijker. Binnen de zorgverlening verschuift de focus van uitsluitend ziekte en zorg naar preventie, aanpassen, functioneren, eigen regie en zelfmanagement. Denk bijvoorbeeld aan de rol van leefstijl bij de behandeling van diabetes. Maar leefstijl speelt bijvoorbeeld ook een rol bij hart- en vaatziekten, longziekten, kanker en chronische pijnbestrijding.
Een gezonde leefstijlaanpassing kan heel wat opleveren voor je patiënt. Coaching op leefstijl en gedrag brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Misschien vind je het moeilijk om leefstijl bespreekbaar te maken en wil je vooral aansluiten op de wensen en behoeften van de patiënt. Of misschien vind je je eigen leefstijl niet perfect en vind je het daarom niet gepast om over de leefstijl van de patiënt te beginnen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook verpleegkundigen die aangeven dat ze kennis en vaardigheden missen om adequaat met de leefstijl van hun patiënten aan de slag te gaan.
Deze training helpt je om patiënten beter te coachen en te begeleiden naar een gezondere leefstijl, meer therapietrouw of naar een beter zelfmanagement van hun ziekte. Dit vanuit een positieve benadering. Tijdens de training leer je over de psychologie achter leefstijlverandering. Je krijgt les over evidence-based gedragsveranderingstechnieken en leert hoe je deze op een praktische manier inzet tijdens je begeleiding.
Daarmee wordt je één van de verpleegkundige voorlopers in de zorg die door middel van leefstijl en gedragsverandering de kwaliteit van zorg wil verbeteren. Als patiënten gezonder en vitaler worden, kunnen zorgvragen worden voorkomen of minder zwaar worden. Leefstijlinterventies kunnen effectief ingezet worden ter voorkoming of behandeling van gezondheidsklachten, aandoeningen en ziekten.