Lachgas-anxiolyse, basiscursus voor assistenten, opfriscursus voor tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten, artsen, verpleegkundigen (2 daagse)
Als zorgprofessional is angst bij de patiënt niet uit de dagelijkse praktijk weg te denken. Met de toepassing van lachgas-anxiolyse kunnen er veel meer behandelingen mogelijk zijn. Lachgas is een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is en maar weinig contra-indicaties kent.Prijzen
Beroepen
Sprekers
Dyonne Broers
Bestuurder bij Huisartsenposten Rijnmond
Dyonne Broers heeft tandheelkunde gestudeerd en is momenteel bestuurder bij Huisartsenposten Rijnmond. Ze verzorgt presentaties en geeft cursussen aan (mond)zorgprofessionals op het gebied van psychische stoornissen, angst, communicatie, lachgassedatie en gehandicaptenzorg. Verder heeft ze diverse publicaties op haar naam staan.dr. Denise van Diermen
Associate Professor for Oral Medicine at the Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA)
Dr. Denise van Diermen MD, PhD, is working as Associate Professor for Oral Medicine at the Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA). After graduation at the Academic Medical Center (AMC) in Amsterdam, she performed research projects on thrombosis and hemostasis and genetic disorders of cholesterol metabolism. In 1995 she joined the department of Medical-Dental Interaction at ACTA, currently known as Oral Medicine, and is involved in medical education for dental students and oral hygienists, research in dental treatment of medically complex patients and more recently: research in medical and dental education. She supervises the dental treatment of medically complex patients at ACTA and is a well appreciated lecturer. She is co-editor of the book “Algemene Ziekteleer voor Tandartsen” and has multiple publications in Dutch and international scientific journals. She wrote her PhD thesis on the ACTA guideline for Dental treatment of patients using oral antithrombotic medication in 2013.Floris de Groot
Werkzaam bij ACTA
Doelen
Als zorgprofessional is angst bij de patiënt niet uit de dagelijkse praktijk weg te denken. Met de toepassing van lachgas-anxiolyse kunnen er veel meer behandelingen mogelijk zijn. Lachgas is een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is en maar weinig contra-indicaties kent. Heeft u het certificaat van de basiscursus al binnen, dan dient u iedere vijf jaar bijscholing te volgen om uw kennis op te frissen. Met deze cursus bent u in slechts twee dagen weer up-to-date. De behandelingen zouden niet uitvoerbaar zijn zonder een gekwalificeerde assistent. Assistenten krijgen in deze cursus de onmisbare kennis en vaardigheden over het assisteren bij lachgas-anxiolyse behandelingen of frissen hun kennis hierover op. Onder leiding van een expert op het gebied van lachgas-anxiolyse – mevrouw Dyonne Broers – is er intensieve begeleiding voor elke cursist.
Doelgroep
- Assistenten die willen gaan assisteren bij lachgas-anxiolyses en niet eerder een lachgascursus hebben gevolgd of hun kennis willen opfrissen.
- Tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten of artsen die eerder de basiscursus hebben gevolgd en hun kennis willen opfrissen. Klik hier hier als u de basiscursus nog niet heeft gevolgd.
Cursus
Bij het behandelen van angstige patiënten worden normaal gesproken eerst angstreducerende gedragstechnieken toegepast. Mocht dit voor onvoldoende angstreductie en medewerking zorgen, dan kan het toepassen van anxiolyse met lachgas geïndiceerd zijn, zowel voor kinderen als volwassenen. Ook als iemand door een verhoogde kokhalsneiging of lichamelijke beperking niet goed kan meewerken aan een behandeling, kan lachgas ondersteuning bieden.
Doordat in kleine groepen wordt gewerkt (drie cursisten per begeleider) is de begeleiding intensief en op maat.
Het certificaat wordt verstrekt na het volgen van het theoretische gedeelte, het behalen van de theoretische toets en het met voldoende resultaat uitvoeren van de lachgas-anxiolyse (tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten, artsen) of assisteren bij de lachgas-anxiolyse (assistenten).
Opzet
De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte (1 dag) wordt afgesloten met een toets. Voor het praktijkgedeelte neemt elke cursist één eigen patiënt mee. Het praktische gedeelte (1 dag) bestaat uit het onder supervisie uitvoeren van lachgas-anxiolyses. Ook wordt door de cursist (tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten, artsen) geassisteerd en geobserveerd bij de lachgas-anxiolyses. De assistent assisteert en observeert alleen.