MR Cardiac
De nadruk bij deze cursus is het begrijpen en optimaliseren van deze technieken en sequenties en het aanpassen hiervan bij verschillende hartfrequenties. Deze cursus is opgedeeld in 4 modules waarbij in module 1 het elektrocardiogram (ECG) triggeren en functionele opnames uitgebreid aan bod komt. In module 2 worden de specifieke cardiac sequenties behandeld en module 3 staat in het teken van flow-kwantificatie. In module 4 worden aan de hand van casuïstiek uit de praktijk alle technieken, onderzoeksmethodes en gebruikte pulssequenties nogmaals besproken.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Marion Heeren
Owner at MRI Training & Consultancy
Programma
Fysiek bij Fontys
Online
Online
Online
MODULE 1 CARDIAC TRIGGEREN, CINE PARAMETERS EN SEQUENTIES
De deelnemers verwerven aanvullende theoretische en praktische kennis over cardiac triggeren, cine opnames en de hierbij gebruikte sequenties. Nadruk zal worden gelegd op praktijkgerichte problemen zoals een hoge of juist zeer lage hartslag, wat voor invloed dit heeft op de kwaliteit van de cine opnames, wat te doen bij arrhythmia en hoe kun bij iedere patiënt de optimale beeldkwaliteit van de cine opnames bereiken.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Basale MRI cardiac instellingen
- ECG / VCG triggering
- Prospective en retrospective triggeren en hun toepassingen
- Parameters die van invloed zijn op cardiac triggeren zoals hartslag, trigger delay etc.
- Cine imaging
- Cine sequentie: B-FFE, Trufi of Fiesta
MODULE 2: CARDIAC PERFUSIE, DELAYED ENHANCEMENT
De deelnemers verwerven aanvullende theoretische en praktische kennis over cardiac perfusie en cardiac delayed enhancement en de hierbij gebruikte sequenties. Tijdens deze module zal er ingegaan worden op de toepassingen en reden voor het maken van een (stress) perfusie scan en een cardiac delayed enhancement. Verder wordt het verloop van een cardiac onderzoek besproken en de praktische uitvoering hiervan. Ook hier zal de nadruk worden gelegd op praktijkgerichte problemen zoals een hoge of juist zeer lage hartslag, wat voor invloed dit heeft op de kwaliteit van de perfusie scan en delayed enhancement, wat te doen bij arrhythmia en hoe kun bij iedere patiënt de optimale beeldkwaliteit van deze sequenties bereiken.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Black blood imaging
- Tagging
- Cardiac perfusie scan (stress en rust)
- Cardiac deleayed enhancement
MODULE 3: FLOW METINGEN / FLOW KWANTIFICATIE EN T1 / T2 MAPPING
In deze module wordt de techniek uitgelegd over de flow kwantificatie die bij MRI toegepast wordt. Nadruk komt te liggen op het juiste gebruik en toepassing van deze techniek. Specifieke scan parameters die van invloed zijn op de resultaten en de nauwkeurigheid van deze resultaten zullen uitgebreid behandelt worden. Ook nieuwe technieken zoals T1 en T2 mapping komen aan bod.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Planning van een flow meting
- Techniek flow kwantificatie
- Instellen van de juiste Venc
- Artefacten die op kunnen treden
- T1 mapping
- T2 mapping
- T2* mapping
MODULE 4: CASUÏSTIEK BESPREKING
Deze module is zo opgebouwd dat al het gene wat in voorgaande modules is geleerd samen komt. Aan de hand van casuïstiek uit de praktijk zullen alle technieken, onderzoeksmethodes en gebruikte pulssequenties besproken worden. Praktijkvoorbeelden worden tijdens deze module besproken door een cardioloog.
Verder worden in deze module casussen bespreken van de cursisten waarbij problemen zijn ondervonden. Deze casussen worden aangeleverd door de cursisten en onderling besproken.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Cardiale pathologie
- Hoe wordt deze pathologie (optimaal) afgebeeld
- Bespreken van casuïstiek uit het werkveld aangeleverd door cursisten