Conflicten in therapiegroepen: constructief benutten
Bij groepstherapie kunnen conflicten tussen de groepsleden en tussen groepsleden en therapeut soms uitgroeien tot escalaties. In deze cursus leer je hoe je conflictsituaties in therapiegroepen constructief kunt benutten. Hoe ontstaan destructieve groepsprocessen, welke fasen van groepsontwikkeling zijn er, hoe hanteer je conflicten in elke fase en welke concrete interventies kun je inzetten?
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Nederland kent een grote diversiteit aan psychologische, psychiatrische en psychotherapeutische behandelingen in een groep. Vaak zijn de behandelingen effectief gebleken in een individueel format, maar ontstaan er conflicten in groepsvorm bij de behandeling van patiënten met complexe problematiek. Conflicten tussen de groepsleden en tussen groepsleden en therapeut kunnen uitgroeien tot escalaties ten gevolge van wederzijds onbegrip en leiden tot destructieve processen als splitsen en acting-out. Dit alles met een onveilige werksfeer, vroegtijdige beëindiging en iatrogene schade als gevolg.
Kunnen conflicten ook de ontwikkeling van een veilige en productieve werksfeer bevorderen? En zo ja: hoe begeleid je een therapiegroep in zo’n ‘gezonde’ conflictsituatie? Dat leer je tijdens deze cursus. De cursus gaat in op het ontstaan van destructieve groepsprocessen, de fasen van groepsontwikkeling en conflictdriehoeken. Je leert hoe je in welke fase conflicten hanteert, om de therapiegroep te helpen aan de taak te blijven werken en stagnatie tegen te gaan. Je krijgt een aantal concrete interventies aangereikt.
Wat kun je verwachten?
Tijdens de cursus wordt theorie afgewisseld met rollenspel en geïllustreerd met videomateriaal. De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wat leer je?
Het doel van de cursus is: het vergroten van je competentie om conflictsituaties in therapiegroepen constructief te kunnen benutten.