Loopproblemen bij kinderen

lopenkinderenloopproblemen

Na de cursus kan de deelnemer loopproblemen bij kinderen in de eerste lijn analyseren en daar waar mogelijk behandelen of gericht doorverwijzen naar andere hulpverleners.

14 apr. 2025
610
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 610
Inclusief : Verzorging en cursusmateriaal
Kortingen
€ 60
Met NPi-kortingskaart

Datum en locatie

14 apr. 2025
13:00
02 jun. 2025
21:00
Postweg 9, 3941KA, Doorn

Beroepen

Fysiotherapeut
12 Punten
KRF
Oefentherapeut
12 Punten
VvOCM

Sprekers

Yvonne Bontekoning

Podoloog en bewegingsanalyst

Mirjam van Eck

Kinderfysiotherapeut, bewegingswetenschapper

Wendy Stortelder

Kinderfysiotherapeut

Doelen

Na afloop van de cursus kan de deelnemer:

de fysiologische ontwikkeling van de kindervoet en de normale ontwikkeling van de motoriek binnen het looppatroon benoemen;
een objectieve ganganalyse maken binnen de mogelijkheden van de eerstelijnspraktijk;
relaties leggen tussen het gangbeeld en klachten van het kind of zorgen van de ouders;
een gericht behandelplan opstellen op basis van de hulpvraag van het kind en/of de ouders;
gericht doorverwijzen naar andere disciplines zoals een podotherapeut, kinderarts of andere medisch specialisten.
Omschrijving

Loopproblemen komen veel voor. Tussen de 5% en 10% van de kinderen die door de huisarts worden gezien betreft het vragen over het lopen. Ouders maken zich vaak zorgen als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden hier veelvuldig voor geconsulteerd. Het is echter niet altijd duidelijk hoe klachten geduid moeten worden. Daarnaast is niet duidelijk of er wel of niet behandeld moet worden en hoe er behandeld moet worden. Sommige afwijkende looppatronen veroorzaken geen (pijn)klachten en verdwijnen in de loop der tijd door aanpassingen in de motoriek.


Deze cursus richt zich specifiek op (kinder)fysiotherapeuten en (kinder)oefentherapeuten werkzaam in de eerste lijn. Het centrale thema is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.


De eerste bijeenkomst gaat over het analyseren van het looppatroon; hoe is de fysiologische ontwikkeling, wat zijn normale variaties binnen het lopen, hoe maak je analyses van het looppatroon en welke aanvullende onderzoeksmogelijkheden er zijn in de 2e of 3e lijn. Tijdens de tweede bijeenkomst gaat het over alle mogelijke behandelopties. Welke stoornissen en/ of functiebeperkingen zijn wel of niet behandelbaar en op welke wijze zijn deze te beïnvloeden. Hierbij worden duidelijke richtlijnen gegeven voor een mogelijk behandelopbouw, rekening houdend met leeftijd van het kind en motorische vaardigheden. Voor- en nadelen van behandelvormen zoals spalken, het gebruik van gips, botox en aangepast schoeisel komen hierbij uitgebreid aan bod.

Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA