Elleboogklachten: a state of the art
Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de elleboog een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Leerlijn ‘Elleboog’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de elleboog;
zie bovenstaande grafische weergave van de leerlijn. Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaal je zelf waar je insteekt in deze leerlijn.
Cursusinhoud
Fysiotherapeuten worden geregeld geconsulteerd door mensen met klachten over de elleboog. Een vraag die hierbij door fysiotherapeuten gesteld wordt, is of er verbanden zijn met de cervicale en thoracale wervelkolom, de schouder en de onderarm/pols. Om dergelijke verbanden te kunnen interpreteren heb je kennis nodig van patronen van symptomen en klachten, gerubriceerd naar te onderscheiden aandoeningen en syndromen.
Het gebruik van geavanceerde beeldvormende medische onderzoekstechnieken heeft de laatste jaren nieuwe inzichten opgeleverd met betrekking tot de (functionele) anatomie, de orthopedie en de chirurgie.
Tijdens deze cursus presenteren we nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie en pathologie van de elleboog, alsmede patronen van klinische manifestaties van aandoeningen en syndromen die voor fysiotherapeuten van belang zijn. Ook belichten we verschillende post-operatieve beelden en de mogelijke fysiotherapeutische interventies daarbij. Op interactieve wijze oefenen we het klinisch redeneren aan de hand van patiëntprofielen en wordt je beter in de diagnostiek van mensen met elleboogklachten en in het formuleren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling.