Burn-out begrijpen, voorkomen en behandelen
Burn-out lijkt laatste decennia steeds vaker voor te komen. Veelal wordt de oorzaak in het individu gezocht: de persoon moet minder perfectionistisch zijn of assertiever. Maar het is steeds de werkomgeving waar de burn-out ontstaat.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Mevr. M.M. Thunnissen (Moniek)
Docent
Moniek Thunnissen (1955) is psychiater, en werkte in verschillende GGZ-instellingen in Nederland als behandelaar en opleider voor psychiaters. Sinds 2011 werkt ze in haar eigen praktijk, de laatste jaren alleen als supervisor, trainer en begeleider van verschillende teams in de GGZ. Ook begeleidt ze al meer dan 30 jaar een Balintgroep van huisartsen.
Doelen
Na afloop van de cursus heb je:
Het model van de Transactionele Analyse biedt een taal en instrumenten om burn-out te begrijpen, voorkomen en behandelen, en richt zich zowel op de rol van de organisatie als op het individu. Begrenzen is hierbij het toverwoord. Organisatie en individu sámen hebben de oplossing in handen!
Vaak wordt burn-out in de hand gewerkt door de wisselwerking tussen individu en organisatie. Mensen met een werkstijl waarin ze erg hun best doen of graag aardig gevonden worden, werken vaak in organisaties waar deze stijl gestimuleerd wordt en nee zeggen geen optie lijkt. Organisaties waarin het motto is ‘als je hier werkt, is het geen baan van 9 tot 5’trekken medewerkers aan die zich (te) lang groot en sterk houden. Zo wordt ongezond gedrag van het individu in die organisatie niet afgeremd, maar juist aangemoedigd, met alle negatieve gevolgen van dien.
In deze tweedaagse cursus, gegeven door psychiater Moniek Thunnissen, onderzoeken we hoe deze wisselwerking er precies uitziet op organisatie- en op individueel niveau. Moniek schreef samen met organisatiedeskundige Marian Timmermans een boek: Transactionele Analyse bij burn-out. Voor organisatie en individu. Via oefeningen en het bespreken van casuïstiek wordt in de praktijk geleerd hoe hulpverleners deze visie kunnen toepassen in hun dagelijkse werk.
inhoud
Aan de orde komen:
- ego toestanden als manier om naar het individu en naar de rollen in de organisatie te kijken;
- transacties die helpend zijn om te begrenzen en moedige gesprekken te voeren;
- het voorkomen of doorbreken van psychologische Spelen en ziekmakende patronen;
- de ongezonde manieren waarop mensen zich staande houden en hoe dat anders kan.