Post-COVID-syndroom - beoordeling, advies en begeleiding

covidcovid-19Post-COVID-syndroom
Bij het Post-COVID-syndroom (PCS) heerst sterk de overtuiging dat zolang er geen biomedische oplossing is, geduld de enige remedie is als de beperkingen lang aanhouden. Maar vaak lost de tijd het probleem niet op. Ook niet wanneer PCS gepaard gaat met ‘post-exertionele malaise’ en cognitieve problemen. In 2023 heeft de WHO nieuwe richtlijnen en adviezen uitgebracht voor begeleiding van PCS, inclusief re-integratie in werk. Bovendien zijn er recent meerdere studies verschenen waaruit blijkt dat er een effectieve aanpak is om vermoeidheid en cognitieve problemen bij PCS te verminderen.
545
6 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 545
Inclusief : Cursusmateriaal, onbeperkt koffie en thee, een uitgebreide lunch, verschillende snacks en frisdranken
Exclusief : btw

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
25 Sep 2024
25 Sep 2025
6 Punten
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
25 Sep 2024
25 Sep 2025
6 Punten
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
25 Sep 2024
25 Sep 2025
6 Punten
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
25 Sep 2024
25 Sep 2025
6 Punten
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
25 Sep 2024
25 Sep 2025
6 Punten
ABSG

Competenties

Medisch handelen60 %
Samenwerken20 %
Communicatie20 %

Sprekers

Drs. Jan D. Verhoeven

Psycholoog, fysio- en manueeltherapeut, Directeur Condite

Programma

Omschrijving

Bij het Post-COVID-syndroom (PCS) heerst sterk de overtuiging dat zolang er geen biomedische oplossing is, geduld de enige remedie is als de beperkingen lang aanhouden. Maar vaak lost de tijd het probleem niet op. Ook niet wanneer PCS gepaard gaat met ‘post-exertionele malaise’ en cognitieve problemen.

In 2023 heeft de WHO nieuwe richtlijnen en adviezen uitgebracht voor begeleiding van PCS, inclusief re-integratie in werk. Bovendien zijn er recent meerdere studies verschenen waaruit blijkt dat er een effectieve aanpak is om vermoeidheid en cognitieve problemen bij PCS te verminderen.

In deze training staat de biopsychosociale aanpak centraal. In deze aanpak is er aandacht voor zowel biomedische, psychische als sociale factoren en de interactie tussen deze factoren. Ook de biomedische aspecten die naar voren zijn gekomen in recent onderzoek worden belicht in de training. Het biopsychosociale model is 'de voorloper' van de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Deze vormt de basis van het BAR-instrument, dat de FML vervangt. Daarnaast combineren wij wetenschappelijke inzichten met een flinke dosis praktijkervaring. We hebben al honderden cliënten met PCS succesvol begeleid.

Je leert:

  • de verschillende visies te onderscheiden met betrekking tot PCS
  • de kenmerken van PCS te herkennen in relatie tot andere aandoeningen
  • het probleem in kaart te brengen op basis van de ICF
  • het belang van de biopsychosociale benadering bij het post-COVID-syndroom met de cliënt bespreekbaar maken
  • een functionele cognitieve stoornis bij PCS te herkennen
  • cliënten te helpen bij het versterken van hun zelf-effectiviteit
  • te adviseren richting werkhervatting en het opbouwen van de belastbaarheid


Condite

Cliënten met een combinatie van psychische, cognitieve en lichamelijke klachten begeleiden wij naar werkhervatting. De focus ligt op weer functioneren. Thuis en op het werk. Onze goed geschoolde professionals begeleiden niet alleen zelfstandigen en werknemers, maar ook studenten.
info@condite.nl
1, Brouwerijstraat, Enschede, 7523XC

Gerelateerde cursussen

Gratis

NSPOH

E-learning
1.5-2
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Wilt u op een comfortabele en snelle manier op de hoogte worden gebracht van de laatste kennis rondom COVID-19? Kijk dan nu naar de nascholing ‘COVID-19 in de klinische praktijk’. In dit programma bespreekt het expertpanel de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling van COVID-19.
Gratis
Gratis

MedischeScholing

E-learning
1
Let op: dit webinar is niet langer geaccrediteerd. De accreditatievragen zijn gesloten. Het is dus niet meer mogelijk om de accreditatievragen in te vullen.
In samenwerking met het RIVM, de FMS, GGD/GHOR en het NHG faciliteert MedischeScholing.nl een gratis geaccrediteerde live-uitzending. Het hoofdthema is de discussie rondom 3e vaccinatie en boostervaccin tegen COVID-19. Daarnaast zullen we ethische dilemma´s rondom COVID-19 vaccinatie behandelen en het infectierisico van COVID-19 bij zwangeren bespreken. Met de scholing willen we handvatten geven voor vragen die u kunt krijgen in de spreekkamer.
Gratis
Gratis

MedischeScholing

E-learning
Extreem moe, benauwd, vergeetachtig, pijn of reukverlies; bijna de helft van de mensen die milde of matige Covid-19 doormaakten, heeft na drie maanden nog een of meerdere klachten. Ook kunnen emotionele problemen op lange termijn een belangrijke rol spelen. Op woensdag 6 juli heeft Medische Scholing samen met het RIVM een webinar georganiseerd dat hier on-demand is terug te kijken. Er wordt in de e-learning ingegaan op de epidemiologie, diagnostiek, behandeling en biopsychosociale factoren. In dit webinar krijgt u antwoorden op veelvoorkomende vragen als: Hoe ziet de patiëntenpopulatie eruit? Hoe kun je klachten tijdig herkennen en erkennen? Wat kun je aan de patiënt uitleggen en wat zijn de mogelijkheden zijn voor behandeling?
Gratis
01
Jan
2025
01
Jan
2027
Gratis

C-Support

E-learning
1
PEM en POTS: begeleid de patiënt
In Nederland kampen naar schatting 450.000 mensen met post-COVID, waarvan 90.000 zeer ernstige langdurige klachten hebben. Er zijn inmiddels ruim 200 klachten beschreven en gemiddeld hebben mensen 10-15 klachten. Een groot deel van de patiënten met Post-COVID heeft last van post- exertionele malaise (PEM) en posturele orthostatische tachycardie syndroom (POTS). Wat houden deze begrippen in? Welke symptomen zijn daarbij te herkennen? Welk advies geeft u de patiënten en naar wie verwijst u hen door? Tijdens dit webinar komt u dit en meer te weten over post-COVID, PEM en POTS en krijgt u handvatten om de patiënt beter te kunnen helpen.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Er zijn continue ontwikkelingen gaande die relevant zijn voor patiënten met hematologische aandoeningen. Tijdens deze geaccrediteerde e-learning wordt u als verpleegkundige of verpleegkundig specialist bijgepraat over de huidige stand van zaken en praktische vraagstukken m.b.t. AML, sikkelcelziekte en COVID-19 bij hematologische patiënten. Vanzelfsprekend staat bij dit programma de vertaalslag naar de verpleegkundige praktijk centraal.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In november 2020 kon u kijken naar de geaccrediteerde nascholing COVID-19 in de klinische praktijk. Sindsdien is er weer nieuwe kennis en ervaring opgedaan en is de vaccinatiecampagne van start gegaan. Hoog tijd om het deskundige panel opnieuw bijeen te brengen voor een volgende COVID-19 Update, waarin recente wetenschappelijke data en praktische ervaringen worden gedeeld.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Wilt u weten welke nieuwe inzichten de aangepaste Oncologische zorg tijdens COVID-19 ons geeft? Kijk dan de nascholing ‘Oncologische zorg in het COVID-19 tijdperk, wat hebben we geleerd?’ Hierin geeft een expertpanel zijn inzichten en best practice, n.a.v. recent onderzoek door IKNL en NFK over de effecten van deze aanpassingen.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In Nederland worden de meeste vaccinaties toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma of in het kader van reizigersvaccinaties. Maar hoe bekend bent u met specifieke vaccinaties voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en immuungecompromitteerden?
Gratis

CardioVasculair Onderwijs Instituut

E-learning
1
Voor wie zich niet meer heeft kunnen inschrijven voor het live webinar op 6 oktober van Twan de Vries over SARS CoV 2/COVID-19, is deze nu ook on demand ter beschikking gesteld.
€ 40