Deze cursus is verlopen
Omgaan met onbegrepen gedrag bij (kwetsbare) ouderen
Dementie en psychiatrie in ouderenzorg en ggz
Onbegrepen gedrag of probleemgedrag komt heel vaak voor bij mensen met dementie. Om hen goed te kunnen begeleiden, is het belangrijk dat je hun gedrag en de achterliggende oorzaken begrijpt. In deze cursus leer je om een betere inschatting te maken van de mogelijke achtergronden/ziekten van je cliënten. Ook krijg je handvatten voor hoe je zo goed mogelijk met hen kunt omgaan.
30 jan. 2025
09:30 - 16:30
850
0-33 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single
Prijzen
Regulier
€ 850
Inclusief : digitale literatuur en lunch
Exclusief : boek (circa € 30)
Datum en locatie
30 jan. 2025
09:30
20 feb. 2025
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
Beroepen
Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
33 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
33 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
33 Punten
Registerpl
GGZ-agogen
33 Punten
Registerpl
Jeugdzorgwerker
33 Punten
Registerpl
Sprekers
Elseline Kraak
Docent
Elseline Kraak heeft sinds 1983 praktijkervaring opgedaan als (activiteiten-)begeleider, trainer voor cliëntentrainingen en intakecoördinator binnen de ggz. In 2011 heeft ze hier coachen, trainen en het begeleiden van intervisies aan toegevoegd, omdat ze op een andere manier wilde bijdragen aan begrip hebben voor en goede zorg geven aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door haar eigen praktijkervaring kent ze de uitdaging van de begeleiders om betekenis te geven aan onbegrepen gedrag. Hierdoor kan ze tijdens haar trainingen goed aansluiten op de belevingswereld en behoeftes van de begeleiders.
Hilleken Lucassen
Docent
Hilleken Lucassen is opgeleid in de welzijnssector en heeft in die hoedanigheid intensief gewerkt met mensen met allerlei vormen van dementie. Sinds 25 jaar is zij trainer in de ouderenzorg en heeft “Het kabinet van het brein” ontwikkeld, in navolging van het gedachtegoed van Anneke van der Plaats. Op deze manier weet zij visueel inzichtelijk en begrijpelijk te maken wat dementie inhoudt en wat deze ziekte voor de cliënt betekent. Hierdoor helpt zij hulpverleners en mantelzorgers op een praktische manier op weg in het omgaan met mensen met dementie.
Simone van Houdt
Docent
Simone werkt als psychosociaal hulpverlener in een instelling voor mensen met dementie en mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Hier ondersteunt ze de bewoners, de begeleiders en naasten. Een aanleiding daarvoor is dikwijls een gevoel van ongemak en onmacht. Een uitdaging om te zoeken naar mogelijke ingangen. Deze praktijkervaring zet ze in tijdens haar trainingen. Simone heeft ze in 2016 haar opleiding trainingsacteren afgerond. Ze gelooft in ervaringsgericht leren en zet dat laagdrempelig in. Het stilstaan bij voor welke opgave begeleiders, mensen met dementie en hun naasten staan, is voor haar een wezenlijk thema.
Doelen
Wat leer je?
Je leert wat dementie precies inhoudt en waar onbegrepen gedrag vandaan kan komen.
Je doet inzicht op over psychiatrische ziektebeelden en de wisselwerking met dementie.
Je leert over rouw, stigmatisering en coping.
Je doet ervaring op met handvaten om je cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.
Omschrijving
Mensen met dementie doen soms dingen die je niet begrijpt. Dit zogenoemde onbegrepen gedrag komt heel vaak voor. Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen met dementie vertoont vroeg of laat ander (problematisch) gedrag. Onder onbegrepen gedrag valt al het gedrag van de persoon met dementie dat door deze persoon zelf en/of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren. Voor onbegrepen gedrag worden verschillende termen gebruikt zoals probleemgedrag, moeilijk hanteerbaar gedrag of veranderend gedrag. Het kan gaan om klagen, repetitief gedrag, (nachtelijke) onrust, loopdwang, snel(ler) boos, argwanend, apathisch en agressief gedrag. Het is daarbij niet altijd duidelijk of het om dementie gaat of psychiatrie. In de begeleiding van de persoon en om het gedrag weer voor deze persoon hanteerbaar te maken, is het van belang het gedrag te begrijpen. Pas als je de persoon beter kent en (een deel) van de oorzaak van het gedrag achterhaalt, kun je op de juiste manier deze persoon begeleiden.
Doelgroep
- Sociaal Pedagogisch Werker
- Mbo-verpleegkundige
- Verzorgende
- Activiteitenbegeleider
- Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
- Verpleegkundige
- Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige
- Vak-therapeut
- Maatschappelijk Werker
- POH-GGZ
- GGZ-Agoog
- Psycholoog
- Fysiotherapeut
- Ergotherapeut
De cursus is bedoeld voor mensen die direct de kwetsbare oudere begeleiden of verzorgen. En voor (vak)therapeuten die zorg leveren en samenwerken met de begeleiders en verzorgers.