Jaarlijks Congres - LVB - Editie 2025

LVBlicht verstandelijke beperkingpatiënt met licht verstandelijke beperkinglicht verstandelijk beperkt

Het jaarlijks congres over LVB staat dit keer in het teken van de signalering, behandeling en begeleiding van psychische problematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

30 jan. 2025
319
0-8 Punten
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 319
Inclusief : Koffie, thee en lunchbuffet; Congresmap (digitaal); Hand-outs (digitaal).
Exclusief : BTW

Datum en locatie

30 jan. 2025
10:00
17:00

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
8 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
8 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
8 Punten
Registerpl
Gezondheidszorgpsycholoog
5 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
5 Punten
FGzPt

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %

Sprekers

Dr. Guido van de Luitgaarden

Dagvoorzitter
Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Prof. Dr. Xavier Moonen

Spreker
Xavier Moonen is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van kennisontwikkeling over kinderen en jongeren met Licht Verstandelijke Beperkingen en gedragsproblemen. Daarnaast emeritus lector aan de Zuyd Hogeschool Heerlen op het terrein van inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen. Hij is verantwoordelijk voor het programma mensen met een verstandelijke beperking van de Academische Werkplaats Ben Sajetcentrum Amsterdam en is beleidsadviseur bij Koraal Sittard. Xavier is de medeontwikkelaar van de SCIL en de SAF en de ontwikkelaar van de SCAF, drie screeners waarmee op een betrouwbare manier LVB kan worden vastgesteld bij respectievelijk basisschoolkinderen (SAF), jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen (SCIL) en jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen (SCAF).

Prof. Dr. Petri Embregts

Spreker
Petri Embregts is bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Mensen met een verstandelijke beperking: Psychopathologie en behandeling’. Ze geeft leiding aan de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Departement Tranzo; Tilburg School of Social and Behavioral Sciences) aan de Universiteit van Tilburg. Als onderzoeker kijkt zij hoe ervarings-, professionele en wetenschappelijke kennis elkaar kunnen versterken, en nieuw ontwikkelde kennis over mensen met een verstandelijke beperking écht van betekenis kan zijn in de dagelijkse praktijk. Naast haar hoogleraarschap is Petri onder andere als voorzitter betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Multidisciplinaire Richtlijnen probleemgedrag en gedragsstoornissen bij volwassenen met verstandelijke beperkingen en de Generieke module Psychische Stoornissen en LVB.

Prof. Dr. Paula Sterkenburg

Spreker
Paula Sterkenburg is gz-psycholoog/therapeut bij de afdeling psychotherapie van Bartiméus en bijzonder hoogleraar "Mensen met een visuele of visuele én verstandelijke beperking sociale relaties & ICT" aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is samen met Francien Dekker auteur van het boek 'Metalliseren kan je leren'. Verder is zij begeleider van het project 'Ontwikkeling van een protocol voor Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor volwassenen met psychische/psychiatrische problemen én een visuele beperking (MBT-VI) en Mentaliseren Bevorderende Begeleiding voor hun verwanten en begeleiders (MBB-VI).

Femke van de Lustgraaf MSc.

Spreker
Femke van de Lustgraaf startte haar loopbaan in de forensische psychiatrie voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Tijdens haar werk kreeg zij steeds meer interesse in jeugd met een licht verstandelijke beperking, en met name aan preventief werken met deze doelgroep. Vanuit dat gegeven volgde zij de master Youth Studies aan de Universiteit Utrecht. Femke werkt bij het Landelijk Kenniscentrum LVB, waar zij zich vooral inzet voor projecten gericht op jeugd, de herkenning van een licht verstandelijke beperking en thema’s die raken aan veiligheid.

Prof. Dr. Inge van Nistelrooij

Spreker
Inge van Nistelrooij studeerde in 1995 cum laude af op een bekroonde scriptie over zorgethiek en trad daarmee in de voetsporen van Annelies van Heijst. In haar loopbaan heeft ze jarenlange ervaring met het trainen van ethische commissies en professionals in moreel beraad en ethische reflectie in brede zin, vanuit een zorgethisch perspectief. Ze publiceerde het 'Basisboek Zorgethiek' dat 11 drukken beleefde (Heeswijk, Berne Educatie, volledig herziene versie 2022) voor zorgprofessionals en HBO-opleidingen in de zorg. Inge promoveerde in 2014 op een proefschrift over zelfopoffering in de zorg (uitgegeven bij Peeters in Leuven, 2015). Daarnaast publiceerde ze wetenschappelijke publicaties over zorgethiek, affectiviteit, zelfopoffering, relationaliteit en verantwoordelijkheid. De laatste jaren spitst haar onderzoek zich toe op geboortezorg, moederschapspraktijken en het zelfverstaan van moeders. De Dialogical Self Theory dient daarbij zowel als een belangrijke theorie voor het duiden van het 'moederlijke zelf', maar kan ook verrijkt worden met stemmen van moeders.

Tessie Wittelings

Spreker
Tessie is kernteamlid en projectcoördinator 'Taal voor allemaal'. Daarnaast vervult zij de functie ondersteuningsfunctionaris cliëntparticipatie binnen Maasveld, onderdeel van Koraal Groep.

Tess Tournier PhD.

Spreker
Tess Tournier werkt als orhopedagoog bij ASVZ. Zij heeft vanuit deze organisatie, in samenwerking met de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, TSB, Tilburg University) haar promotieonderzoek uitgevoerd naar Triple-C.

Drs. Guus Feron

Congresmanager
Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.
Omschrijving

Leerdoelen:

  • Identificeren van risicofactoren en het aanleren van beschermende factoren.
  • Diagnostiek en behandeling van problematische gehechtheid bij jeugdigen en adolescenten met een LVB
  • Systemische behandeling middels gezinsgerichte interventies en multidisciplinaire samenwerking
  • Herkenning en aanpak van onderliggende oorzaken bij probleemgedrag
  • Afstemming tussen de GGZ en LVB hulpverlning
  • Risicofactoren bij LVB en suicidaal gedrag en kortdurende interventies
  • Narratieve exposure therapie voor trauma bij LVB


Euregionaal Congresburo / Centrum voor Educatie en Supervisie

info@congresburo.comm
2, De Mandel, a, Maastricht, 6227CS