Online verdiepingscursus verdachte huidafwijkingen
Met deze digitale cursus breng je in één dag je dermatoscopische vaardigheden naar een hoger niveau, verhoog je de kennis van de behandeling van huidkanker in de huisartsenpraktijk én blijf je na afloop ervan verder leren op het interactieve Dermatoscopie Platform. Deze cursus wordt als ‘’blended learning’’ aangeboden. Het opfrissen van de basiskennis van dermatoscopie én diagnostiek van acrale laesies worden aangeleerd middels een e-learning programma op het interactieve dermatoscopie platform. Deze e-learning, die drie uur tijd in beslag zal nemen, wordt voorafgaand aan het klassikale onderdeel van deze cursus gevolgd. Cursisten kunnen op het platform vragen stellen over de lesstof en zelfs indien gewenst alvast casussen uit de eigen praktijk voorleggen aan collega’s en experts in dermatoscopie. De e-learning kan in eigen tijd en tempo worden gevolgd en dient te worden afgesloten met een toets. Een voldoende resultaat dient als ingangseis voor het klassikale onderdeel van de cursus. Na aanmelding krijg je meteen toegang tot het Dermatoscopie Platform en de e-learning. Tijdens het klassikale contactmoment (via Zoom) ligt de focus op het toepassen van de theoretische kennis die is opgedaan in de e-learning. Doordat de theoretische kennis in de voorbereiding aan bod is gekomen, is er meer tijd voor een praktische vertaalslag.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
MSc Michiel Berenschot
huisarts en expert in dermatoscopie
In 2009 schreef ik een paper in de huisartsopleiding over een artikel dat aangaf dat de huisarts goed in staat is om de dermatoscoop te gebruiken. Ik was meteen gegrepen door het idee dat je dat als huisarts zelf kon. Hierop volgde de Boerhaave cursus wat mij onzekerheid en verwarring gaf. Zonder goede kennis van zaken leek het mij niet veilig om de dermatoscoop te gebruiken. Sindsdien heb ik me gespecialiseerd in dermatoscopie. Ik heb zelf de onzekerheid ervaren in de eerste jaren van het gebruik van de dermatoscoop en wil graag ander huisartsen hierbij helpen. Mijn missie is om zo veel mogelijk huisartsen VS en PA te onderwijzen in de dermatoscopie. Ik wil collega’s inspireren en het vertrouwen geven dat dermatoscopie goed te leren is. Ik haal er veel plezier uit wanneer cursisten het onder knie krijgen. Ik zie een toekomst waarin huidkanker diagnostiek in de eerste lijn sterk verbeterd kan worden en waar kennis en kunde in het gebruik van de dermatoscoop de standaard is.
MSc Annemie Galimont
dermatoloog
Ik ben Annemie Galimont, een dermatoloog met passie om kennis te delen en zorgverleners te verbinden. Ik ben lid van projectgroepen die richtlijnen en zorgpaden voor de dermatologie en de aanpalende beroepsgroepen maakt. Al sinds het begin van mijn carrière ben ik betrokken bij de opleiding en scholing van zorgverleners. Het nationale huidkankerplan van Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) is in april 2021 van start gegaan. Dit om het tij van het alsmaar stijgend aantal mensen met huidkanker te keren en om ervoor te zorgen dat de zorg voor mensen met huidkanker op een goed niveau behouden kan blijven. Met enige regelmaat spannen Maartje Spit en ik samen. Over de diagnostiek en de behandeling van het basaalcelcarcinoom in de eerste lijn. Een relevant onderwerp gezien de huidkanker epidemie! Er mag veel meer huidkankerzorg naar de 1e lijn en niet alles hoeft snijdend behandeld te worden. Tot slot hoeft bij kwetsbare ouderen ook niet alles behandeld te worden.
MSc Maartje Spit
verpleegkundig specialist AGZ, expert in dermatoscopie
Door mijn passie vond ik mijn plek. In 2009 ben ik gestart als verpleegkundig specialist in de huisartsenzorg. Vanuit deze functie heb ik me gespecialiseerd in de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen met de dermatoscoop. Het is mijn missie om de huidkankerzorg in Nederlandse huisartsenpraktijken te verbeteren door huisartsen, VS en PA te trainen in de herkenning van verdachte huidafwijkingen met de dermatoscoop. Ik geef graag les over dit onderwerp op congressen en opleidingsinstituten. Eerder was ik te gast bij Huisarts Podcast. Voor mijn inspanningen voor de huidkankerzorg in Nederland heb ik in oktober 2021 de Els Borst prijs ontvangen. Een nieuwe impuls om de huidkankerzorg naar een hoger plan te tillen Laten we het samen doen!
Doelen
Programma
Bijlagen
Lentigo benigna of maligna? Mag ik een biopt nemen? En hoe?
Vlekjes van het gelaat zijn soms lastig te beoordelen, ook al lukt dit steeds beter sinds het gebruik van de dermatoscoop. Een lentigo benigna is goed herkenbaar als er een klassieke presentatie is, maar wat als deze meerdere kleuren en patronen laat zien? Dit maakt je onzeker in de diagnostiek, want is het dan toch een lentigo maligna? En mag je dan een biopt nemen? En hoe dan? Of kun je beter verwijzen?
Wat doe je wanneer verdachte huidafwijkingen op een bijzondere lokalisatie zitten zoals de voetzolen of de lippen of wanneer ze:
- zich presenteren op jonge of juist oudere leeftijd;
- aanwezig zijn sinds de geboorte;
- heel groot zijn;
- een bijzonder patroon laten zien.
Hoe verhoog je in dit soort situaties je diagnostische accuratesse?
Verdiep je dermatoscopische vaardigheden met de verdiepingscursus dermatoscopie
Deze cursus wordt als ‘blended learning’ aangeboden. Het opfrissen van de basiskennis van dermatoscopie én diagnostiek van acrale laesies worden aangeleerd middels een e-learning programma op het interactieve dermatoscopie platform.
Het klassikale deel van de cursus vindt ook online plaats. De e-learning kan in eigen tijd en tempo worden gevolgd en dient te worden afgesloten met een toets. Een voldoende resultaat dient als ingangseis voor het klassikale onderdeel van de cursus.
Tijdens het klassikale contactmoment ligt de focus op het toepassen van de theoretische kennis die is opgedaan in de e-learning. Doordat de theoretische kennis in de voorbereiding aan bod is gekomen, is er meer tijd voor een praktische vertaalslag. Tijdens deze dag is er veel ruimte om samen te oefenen met casuïstiek, te discussiëren, te reflecteren en om vragen te beantwoorden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van plenaire besprekingen, interactieve quiz en mentimeter.
Na afloop van de e-learning en klassikale dag behoudt de cursist nog één jaar lang toegang tot het interactieve dermatoscopie platform zodat er verder geoefend kan worden met de kennis die is opgedaan in de cursus. Iedere maand zijn er interactieve casusbesprekingen via Zoom te volgen én ieder kwartaal is er een verdiepend webinar te volgen. De filosofie hierachter is dat er op deze manier ook ná afloop van de cursus aan deskundigheidsbevordering kan worden gedaan zodat de kennis van dermatoscopie beklijft en behouden wordt.