Cursus Coachend Luisteren voor Verloskundigen

luisterencoachend luisterenverloskundigeverloskundigenverloskundecoaching

Compacte en praktische coachopleiding voor verloskundigen die hun gesprekstechnieken en coachvaardigheden willen verbeteren of ontwikkelen.

20 sep. 2024
09:00 - 17:00
1450
76 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1450
Inclusief : lunch, koffie, thee en iets lekkers

Datum en locatie

20 sep. 2024
09:00
13 dec. 2024
17:00
Buitenhofdreef 272, 2625RE, Delft

Beroepen

Verloskundigen
76 Punten
KNOV

Sprekers

Arjenne Hoeksema

Verloskundige & coach

Doelen

Aan het eind van deze training heb je de volgende hoofdleerdoelen behaald:

Vrouwen kunnen helpen hun vertrouwen te halen uit zichzelf en niet uit het geboorteplan
Vrouwen kunnen helpen hun moederschapgerelateerde coachvraag zelf op te lossen
Een Socratisch coachgesprek te voeren waarbij de cliënt zelfgevoelde inzichten creëert
Inzicht kunnen creëren in (je eigen) emoties en zelfbeeld
Omschrijving

Compacte en praktische coachopleiding voor verloskundigen die hun gesprekstechnieken en coachvaardigheden willen verbeteren of ontwikkelen. Deze opleiding stelt je in staat om te coachen tijdens je spreekuur of een kraamvisite, bijvoorbeeld bij angst, of een traumatisch ervaren bevalling. 


Wil je je verder ontwikkelen tot verloskundig coach en de gesprekken ook los aanbieden om er een vergoeding voor te vragen? Volg dan aansluitend de 6 daagse opleiding tot bevallingsverwerkingsspecialist. Met dit complete pakket bied je naast coaching ook EMDR en EVA therapie om een geboortetrauma te resetten. Hiermee kan je een coachpraktijk starten naast je verloskundige praktijk, of van het coachen je beroep maken. 


In het werkveld leeft bij verloskundigen de behoefte om zwangere vrouwen psychosociaal nog beter te kunnen begeleiden. We herkennen allemaal de volgende zorgvragen:

  • Ik ben bang voor de bevalling maar een geboorteplan helpt me onvoldoende
  • Mijn vorige bevalling was zo naar, ik wil misschien wel een primaire keizersnede
  • Ik ben zo somber, die eerdere miskraam zorgt dat ik nu niet kan genieten
  • Als ik aan bevallen denk breekt het zweet me uit
  • Ik voel me zo eenzaam, niemand begrijpt dat mijn snelle thuisbevalling vreselijk was
  • Ik voel me schuldig omdat ik een VE heb gekregen
  • Ik durf niet zwanger te worden hoewel ik nooit eerder bevallen ben
  • Ik ben bang dat ik me niet aan mijn baby kan hechten
  • Alle adviezen maken me vreselijk onzeker
  • Ik ben nu eenmaal altijd perfectionistisch geweest, maar met een kind breekt het me op


En zo kunnen we deze lijst met nog met heel veel meer hulpvragen aanvullen. Het zijn moederschap gerelateerde coachvragen. Het opvallende aan de vrouwen die deze coachvragen hebben, is dat ze meestal een onbelaste psychische anamnese hebben. Dat ze een normale gezinssituatie hebben en een gemiddelde of bovengemiddelde SES. Dat de stap voor hen om hulp te zoeken bij een psycholoog (terecht) veel te groot is. Dat een (uitgebreid) geboorteplan hen eigenlijk alleen maar meer controlebehoeftig maakt. Dat ze achteraf, na al onze goede zorgen, nog steeds niet altijd tevreden zijn over zichzelf of hun bevalling. Dat hun problemen en zorgen vooral gaan over moederschap, bevallen, de kraamtijd, hun relatie met hun partner, het combineren van werk en zorg, perfectionisme, controlebehoefte, prestatiedruk, niet kunnen genieten en allerlei reële en vooral ook irreële angsten.


De training Coachend Luisteren leidt niet op tot coach of therapeut. De training is bedoeld voor verloskundigen die deze vrouwen willen helpen binnen hun eigen praktijk, met of zonder daar een financiële vergoeding voor te vragen. Meestal volstaan 1 of 2 gesprekken van ongeveer een uur per gesprek.

Arjenne Hoeksema, Verloskundige&Coach

Allereerst is het een vertrouwelijk gesprek, in een rustige en ontspannen sfeer. Er is alle ruimte en tijd voor jou en alles wat je bezighoudt. De coach stelt vragen en dat helpt je om meer inzicht te verkrijgen in je eigen gedachten en patronen. Daarnaast reikt de coach hulpmiddelen aan, waarmee jij je eigen wijsheid, kracht en innerlijke rust kunt vinden. Een hulpmiddel kan zijn: thuis iets voor jezelf opschrijven, of oefenen met een andere gedachte en dus een ander gevoel creëren. De gesprekken zijn gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen. Je leert hoe je kunt omgaan met gedachten en emoties. Je leert ook, dat je daar zelf veel invloed op kunt uitoefenen. We praten vooral over het hier en nu, over wat jou nu bezighoudt, wat houdt je tegen, wat gaat er goed, en wat niet. Indien nodig spreken we over je verleden, maar dat hoeft vaak niet. Je leeft immers nu!
arjennehoeksema@hotmail.com
0624255310
272, Buitenhofdreef, Delft, 2625RE