Webinar Lymfologie deel 1

lymfologielymfesysteemlymfoedeemwondrooslymfeproblematiek

Deze korte online scholing is voor iedereen die wil worden bijgepraat over de (fysiologische) basisprincipes van het lymfestelsel, de indicaties en diagnoses die horen bij het tekortschieten of falen van dit systeem maar ook voor iedereen waarbij het lang geleden is dat ze de basistheorie hierachter op school hebben geleerd en graag weer wat opgefrist willen worden. Je wordt ook op de hoogte gebracht van verschillende mogelijke interventies, waaronder operatietechnieken en therapeutische behandelingen.

5th Sep 2024
60
3 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 60
Exclusief : BTW
Opmerking :Studenten ontvangen 25% korting

Datum en locatie

05 Sep 2024
18:00
21:00
Online

Beroepen

Apothekersassistent
3 Punten
KABIZ
Contactlens specialist
3 Punten
KABIZ
Diëtist
3 Punten
ADAP
Doktersassistent
3 Punten
KABIZ
Ergotherapeut
3 Punten
ADAP

Competenties

Medische handelen 20 %
Kennis en wetenschap 60 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Onder lymfologie verstaan we de leer van de anatomie en functie alsmede de pathologie van het lymfesysteem of de lymfevaten. Een niet goed overbelast functionerend lymfsysteem kan een nadelige uitwerking hebben op de gezondheid. Zo kan een (onbehandelde) lymfologische aandoening leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven en is er een groter risico op wondroos. 

Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfestelsel, dat een zeer belangrijke rol heeft. Het bevind zich door het hele lichaam uit en loopt voor het grootste gedeelte parallel met de bloedvaten. In tegenstelling tot de bloedsomloop vormt het lymfestelsel geen gesloten systeem. 

Het lymfesysteem is het belangrijkste onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Het heeft hierbij de functie van een transportsysteem voor verschillende afvalstoffen, die via de bloedvaten in de ruimte tussen de cellen terechtkomen (extracellulaire ruimte of interstitium) en door het lichaam niet via andere manieren kunnen worden afgebroken. Alleen met een intact, goed functionerend lymfesysteem en door een optimale afvoer van de lymfe kan deze zogenaamde “lymfelast” slagen. De lymfelast bestaat vooral uit stoffen zoals water, zouten, gassen, eiwitten, voedingsvetten, cellen en celafval, maar ook uit ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.

 

Als het lymfestelsel niet volledig of niet goed wordt aangelegd tijdens de zwangerschap dan wordt dit primair lymfoedeem genoemd. 

Wanneer het lymfestelsel gedurende ons leven wordt aangedaan door bijvoorbeeld operaties, bestralingen of erysipelas dan noemen we dit een secundair lymfoedeem. Heel oneerbiedig wordt het lymfestelsel ook wel het ‘riool’ van ons lichaam genoemd. 


Doelstelling

​Aan het einde van deze online scholing ken je de theoretische basisprincipes van de lymfologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten hiervan. Je kunt beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen met lymfoedeem mee te maken kunnen krijgen.

Heb je dit webinar gevolgd en je wil graag nog meer weten over Primair lymfoedeem, Midline oedeem, chirurgische interventies en oedeem bij lipoedeem? Kies dan voor het webinar: deel 2 Lymfologie 



School of Skills

Bij School of Skills streven we naar de best mogelijke ervaring voor onze cursisten binnen en buiten de klas. School of Skills wil een veilige haven zijn voor cursisten zodat zij uitdagingen aan kunnen gaan en hun persoonlijke en professionele doelen kunnen behalen. We bieden een variëteit aan cursussen op het gebied van compressie, oedeem en oedeemgerelateerde ziektebeelden, voor ieder wat wils, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen en tegelijk plezier kan hebben. We respecteren de behoeften van elke cursist en geloven dat iedereen met de juiste begeleiding het doel kan bereiken.
katinka@school-of-skills.nl
0630737762
3, Louis Eijssenweg, Herten, 6049CD