Deze cursus is verlopen

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

consulent seksuele gezondheidconsulentseksuele gezondheidseksuologische hulpseksueel gebiedcounselingvoorlichting

Als consulent seksuele gezondheid bied je laagdrempelige seksuologische hulp en ondersteun je collega's in het omgaan met vragen van patiënten of cliënten op seksueel gebied. In deze opleiding leer je hoe je counseling en voorlichting geeft, zelf interventies ontwikkelt, onderzoek doet en beleid(sadvies) opstelt. Met deze kennis en vaardigheden kun je zelfstandig aan de slag als consulent.

04 sep. 2024
09:30 - 16:30
8250
0-186 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 8250
Inclusief : Digitale literatuur, lunch en werkbegeleidingsdagen
Exclusief : Boeken en supervisie

Datum en locatie

04 sep. 2024
09:30
21 jan. 2025
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-ouderen)
186 Punten
V&VN
Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH)
186 Punten
V&VN
Vaktherapeut - beeldende therapie
Accreditation in aanvraag
Reg Vakth
Vaktherapeut - danstherapie
Accreditation in aanvraag
Reg Vakth
Vaktherapeut - dramatherapie
Accreditation in aanvraag
Reg Vakth

Competenties

Medische handelen 80 %
Organisatie en financiering 20 %

Sprekers

drs. Minke de Boer

Docent
Minke de Boer is psycholoog, seksuoloog NVVS en systeemtherapeut NVRG. Zij werkt in het Flevoziekenhuis als seksuoloog, daarnaast heeft ze een eigen praktijk in Amsterdam. Zij heeft ruime ervaring met het geven van onderwijs o.a. aan de Universiteit Utrecht. Tevens is zij supervisor NVVS.

drs. Esther van der Steeg

Docent
Drs. Esther van der Steeg is gedragswetenschapper, consulent seksuele gezondheid NVVS en supervisor NVVS. Ze deed onderzoek naar seksuele integriteit in sport- en beweegcontexten en maakt zich sindsdien hard voor de beweging van een uitsluitend risicogericht perspectief op seksualiteit en veiligheid naar een meer sekspositief perspectief. Ze begeleidt professionals en opleidingen om deze beweging te maken en van seksuele integriteit een kerncompetentie te maken in sport-, onderwijs- en zorgopleidingen.
Omschrijving

Op initiatief van en in nauwe samenwerking met de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) ontwikkelde de RINO Groep deze opleiding voor professionals die op minimaal hbo-niveau werken in het seksuologisch veld. Deze opleiding leidt op tot de functie van consulent seksuele gezondheid NVVS. Na diplomering, voldoende werkervaringsuren en supervisie, kun je worden ingeschreven in het register van NVVS geregistreerde professionals. Naast de Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS is er tevens de Post-hbo opleiding seksuologie en de post-BIG opleiding seksuologie.


Het programma richt zich op competenties en seksuologische kennis ten aanzien van:

  • seksuologisch handelen
  • ontwerpen van gezondheidsbevorderende interventies
  • didactische wendbaarheid
  • communicatie
  • multidisciplinaire samenwerking
  • kennis en wetenschap
  • de organisatie
  • professionaliteit

De opleiding bestaat uit drie modules, te weten:

  • counseling
  • voorlichting, training en deskundigheidsbevordering
  • onderzoek, interventies en beleid

Naast het cursorisch programma omvat de opleiding een praktijkgedeelte, de minimaal vereiste werkbegeleiding en toetsing.


Wat leer je?

  • Je doet inzicht op over het verzorgen van kortdurende counseling (permission, limited information, specific suggestions) bij seksuele problemen en het adequaat kunnen verwijzen indien intensieve behandeling noodzakelijk is.
  • Je leert interventies opzetten of aanpassen op basis van de beschikbare evidence uit praktijk en theorie ter bevordering van de seksuele gezondheid van diverse doelgroepen.
  • Je doet ervaring op met het geven van individuele voorlichting en groepsvoorlichting over thema’s op het gebied van seksuele gezondheid aan diverse doelgroepen.
  • Je doet inzicht op over het geven van deskundigheidsbevordering aan professionals (in de zorg, hulpverlening en het onderwijs) over thema’s binnen het gebied van seksuele gezondheid.
  • Je ontwikkelt vaardigheden in het uitvoeren van (eenvoudig) praktijkgericht onderzoek en kritisch beoordelen en gebruik maken van relevant wetenschappelijk onderzoek op het gebied van seksuele gezondheid.
  • Je bent in staat om consultancy en advisering op het gebied van seksuele gezondheid en positioneren van dit themagebied binnen diverse organisaties uit te voeren op casus-, uitvoerend, beleids- en managementniveau. Daarnaast pleitbezorging om seksuologische deskundigheid in te zetten binnen de verschillende instellingen voor gezondheidszorg.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS