Systematische Benadering Medische Spoedsituaties voor huisartsen (SBMS-HAG)

spoedspoedgevallenspoedeisende patiëntenspoedeisendespoedeisendspoedeisende hulpsystematischsystematisch werkenhuisartsenhuisarts

Tijdens deze twee cursusdagen wordt u ingewijd in de principes van de ABCDE-methode en leert u deze toe te passen in zeer verschillende simulatie-scenario’s, tot u er volledig vertrouwd mee bent.

07 apr. 2025
13:00 - 21:00
1045
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1045
Inclusief : Digitale reader, koffie, thee, diner en parkeerkaart

Datum en locatie

07 apr. 2025
13:00
28 mei 2025
21:00
Hanzeplein 1, 9713GZ, Groningen
05 nov. 2025
13:00
17 dec. 2025
21:00
Hanzeplein 1, 9713GZ, Groningen
2

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
12 Punten
ABC1
Huisarts
12 Punten
ABC1
Physician Assistant
12 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
12 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Communicatie 40 %

Doelen

Na afloop van deze cursus kunt u:

medische spoedsituaties herkennen
een medische spoedsituatie gestructureerd benaderen volgens de ABCDE-methode
een risico-inschatting maken bij medische spoedsituaties
een erg zieke patiënt volgens de ABCDE-methode in kaart brengen en potentieel levensbedreigende problemen tijdig herkennen
kort en bondig hardop communiceren tijdens gestructureerde benadering
communiceren volgens de SBAR-methode
vaardigheden toepassen bij medische spoedsituaties inclusief reanimatievaardigheden
Omschrijving

Tijdens deze twee cursusdagen wordt u ingewijd in de principes van de ABCDE-methode en leert u deze toe te passen in zeer verschillende simulatie-scenario’s, tot u er volledig vertrouwd mee bent. Daarnaast wordt er ingegaan op en geoefend met verschillende vaardigheden die u in acute situaties moet beheersen, zoals benadering van luchtwegobstructie, gebruik van de AED, reanimeren en overdragen volgens de SBAR-methode. Na deze tweedaagse cursus bent u in staat om de bovengenoemde patiënt volgens de systematische benadering in het volste vertrouwen de meest optimale behandeling te geven.


De ABCDE-methode is ook bewezen essentieel bij het onderzoeken van een erg zieke patiënt bij uw werk in de dagpraktijk. Een gestructureerde benadering kan potentieel levensbedreigende problemen eerder aan het licht brengen.

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

​Het Wenckebach Instituut is onderdeel van het UMCG en richt zich op de ontwikkeling en opleiding van professionals in de zorg. Het Wenckebach Instituut bestaat uit: Postgraduate School of Medicine School of Nursing & Health Expertisecentrum Communicatie, Leiderschap, Assessment en Samenwerking Wenckebach Skill Center UMCG Innovatiepoli: eerste hulp bij innovatie! Het Wenckebach Instituut werkt ook voor andere zorginstellingen in Noord- en Oost-Nederland en in specifieke gevallen ook voor landelijke en internationale opdrachtgevers. Veel gebeurt ’op maat’, in nauw overleg met opdrachtgevers.