Cursus Woningaanpassingen voor Ergotherapeuten

inclusieve zorginclusiviteitergotherapeutengehandicapten zorggehandicapten

Toegankelijkheid in zijn algemeenheid wordt steeds belangrijker en is een verplichting nu het VN-verdrag voor de gehandicapte mens is geratificeerd. Ook de wijziging van het overheidsbeleid, waardoor mensen langer zelfstandig thuis moeten kunnen blijven wonen, zorgt voor veranderende eisen die aan de woonomgeving (moeten) worden gesteld. Daarnaast zijn mensen om diverse redenen op zoek naar een andere woning of willen ze weten of de huidige woning langdurig geschikt is bij vermindering van de mobiliteit of toename van de zorgbehoefte. In de opleiding is dit bij de meesten niet uitgebreid aan de orde geweest, vandaar deze mogelijkheid om u dit ook eigen te maken. Het vergroot uw mogelijkheden en verstevigt uw expert-status.

16 jan. 2025
09:30 - 17:00
1697
33 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1697
Inclusief : BTW, koffie/thee/water en versnaperingen en een goed verzorgde lunch op alle vier cursusdagen

Datum en locatie

16 jan. 2025
09:30
17 apr. 2025
17:00
Stationsplein 12, 7311NZ, Apeldoorn

Beroepen

Diëtist
33 Punten
ADAP
Ergotherapeut
33 Punten
ADAP, EN
Huidtherapeut
33 Punten
ADAP
Logopedist
33 Punten
ADAP
Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er)
33 Punten
ADAP

Sprekers

Rob de Vroege

Docent
Rob de Vroege rondde zijn opleiding ergotherapie af in 1985. Hij is al ruim 35 jaar werkzaam als ergonomisch adviseur rond woningaanpassingen. De laatste jaren voornamelijk vanuit een landelijk werkend medisch adviesbureau in het kader van de Wmo en vanuit het NIvT voor woningbouwverenigingen, VVE’s, gemeenten, bedrijven, organisaties en particuliere opdrachtgevers. Hij kent de mogelijkheden vanuit de wetgeving van binnen en buiten, weet hoe bijvoorbeeld gemeenten het voorstel het liefst aangeleverd krijgen én, voor u het meest belangrijk, hij weet wat de ergotherapeut in huis heeft en hoe hij kan bijdragen om u die expertise goed onderbouwd en professioneel uitgewerkt over te laten brengen op de partijen waarmee u werkt. Daarmee versterkt u uw positie als deskundige gesprekspartner.

Mariska van Reij

Docent
Mariska van Reij is al 18 jaar werkzaam als ergotherapeut. Zowel in de Geriatrische Revalidatie Zorg, WLZ en 1e lijn. Door deze diversiteit heeft zij de kwaliteit om de vraag achter de vraag naar boven te halen, waardoor duidelijk wordt welke voorziening of (woning)aanpassing werkelijk het probleem oplost. Zij heeft brede ervaring in toegankelijkheid en het adviseren past haar als een jas. Van het toetsen van gebouwen en adviseren over woningen in het hele land tot het geven van de cursussen, zowel op inschrijving als incompany. Ze vindt het leuk om collega ergotherapeuten handig te laten worden in woningaanpassingen en de nog onbekende kanten van toegankelijkheid met hen te delen.

Denise Janmaat

Docent
Denise Janmaat is directeur van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid. Zij heeft haar sporen verdiend in diverse branches als consultant en projectleider, variërend van bouw, transport, logistiek en facility management. Haar jarenlange (inter)nationale ervaring, opgedaan in vele bedrijven, en haar grote kennis van de genoemde taakgebieden zorgen ervoor dat zij de vertaalslag van toegankelijkheid heel praktisch kan maken binnen de kaders van wet- en regelgeving, doch waar dat nodig is ook goed buiten die lijnen kan kleuren. Omdat zij zelf door een ongeval al 30 jaar afhankelijk is van een rolstoel, weet zij bovendien uit eigen ervaring hoe hard het nodig is om toegankelijkheid goed te regelen.

Doelen

U kunt bouwkundige tekeningen lezen en zelf een bouwkundige schets maken
U bent op de hoogte met de wet- en regelgeving rondom toegankelijkheid in de breedste zin
U kunt beoordelen of een woning, woongebouw en woonomgeving geschikt is voor een gebruiker met een rollator, rolstoel of scootmobiel
U kunt beoordelen op welke aspecten een woning of woongebouw getoetst en op welke manier aangepast dient worden
U kunt beoordelen in welke mate de woning ruimte biedt om ADL-hulp te bieden
U hebt inzicht in aspecten rond het wonen met een visuele of auditieve handicap
U kunt beoordelen of een hulpmiddel zoals een driewielfiets, scootmobiel et cetera veilig gestald kan worden, rekening houdend met aansprakelijkheids- en veiligheidsrisico’s.
Omschrijving

Voor wie

Deze post HBO-cursus is specifiek gericht op ergotherapeuten die betrokken zijn of willen worden bij de bouwkundige beoordeling of een woning al dan niet geschikt is of geschikt is te maken voor een gebruiker met een beperking.

U heeft geen bouwkundige achtergrond nodig; deze cursus borduurt voort op uw eigen opleiding en geeft u de tools om de juiste beoordeling te maken.

Uw huidige kennis en ervaring wordt vooraf in kaart gebracht door middel van een schriftelijke intake, zodat de Cursus optimaal afgestemd kan worden op de deelnemers.


Wat u leert

Tijdens de cursus leert u wat toegankelijkheid in een breder kader inhoudt. Naast hetgeen u in uw opleiding heeft geleerd, wordt er aandacht besteed aan het lezen en interpreteren van bouwkundige tekeningen en plattegronden, maten en oppervlakten die noodzakelijk zijn voor het functioneren vanuit een rolstoel, met een rollator of scootmobiel. Ook de specifieke aspecten voor mensen met een visuele of auditieve handicap of dementerenden komen aan bod.

Er wordt dieper ingegaan op wetgeving en richtlijnen zoals die bijvoorbeeld vermeld staan in het Bouwbesluit, het Handboek voor Toegankelijkheid, de NEN-norm 1814, et cetera. U ontdekt welke u wanneer hanteert en hoe u ze toepast.

Uiteraard komen de vele aspecten van aanpassingen van woningen aan bod (toegankelijkheid, indeling, doorgankelijkheid, de specifieke ruimten (entree, badkamer, woonkamer, slaapkamer, keuken, buitenruimte, trap, etc.). Naast woningen komt ook de toegankelijkheid van woongebouwen aan de orde, zodat u in uw advisering de aandachtspunten kent die nodig zijn om ook daarover een goed gefundeerd advies uit te brengen dat rekening houdt met alle verplichtingen en aansprakelijkheden die voor een woongebouw gelden. Het is immers belangrijk dat uw cliënt de woning goed kan bereiken en kan ontvluchten. En natuurlijk ook of het gebouw de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld een scootmobiel te stallen. U leert met welke maten u dat kunt berekenen en welke regelgeving erop van toepassing is.


Als laatste belangrijke pijler wordt u bijgepraat over de brand- en vluchtveiligheidsaspecten die van belang zijn in uw advisering over een woning en/of woongebouw. De cliënt met een kwetsbare gezondheid moet immers bij calamiteiten ook veilig kunnen vluchten en daarmee moet al bij de aanpassing rekening zijn gehouden. Zeker bij advisering over het gebruik en de stalling van scootmobielen is kennis en ervaring over de toepassing van de nieuwste inzichten en richtlijnen van belang.

Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid

info@nederlands-instituut-voor-toegankelijkheid.nl
0854019497
92, Postbus, Eerbeek, 6960AB