Differentiaaldiagnostiek dissociatieve stoornissen, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, nabootsing

differentiaaldiagnostiekdissociatieve stoornissencomplexe dissociatieve stoornissenpersoonlijkheidsstoornissenpersoonlijkheidsstoornisnabootsing

Hoe maak je een onderscheid tussen dissociatieve symptomen, persoonlijkheidsstoornissen met dissociatieve symptomen, nabootsing en comorbiditeit met andere stoornissen? Deze cursus vergroot je differentiaaldiagnostische vaardigheden. Je oefent met diagnostische instrumenten en verdiept je in de mogelijkheden voor behandeling van cliënten met deze problematiek.

15 nov. 2024
09:30 - 16:30
1075
0-48 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1075

Datum en locatie

15 nov. 2024
09:30
07 feb. 2025
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Gezondheidszorgpsycholoog
48 Punten
NtVP
30 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
30 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
48 Punten
NtVP
30 Punten
FGzPt

Sprekers

drs. Desiree Tijdink

Docent
Desiree Tijdink is psychiater, psychotherapeut, relatie- en gezinstherapeut, supervisor NVP. Zij is werkzaam als teamleider behandelzaken bij Transit Top Referent Trauma Centrum, onderdeel van Centrum voor Psychotherapie, GGZ Centraal in Ermelo. Desiree heeft jarenlange ervaring in diagnostiek en behandeling van mensen met dissociatieve stoornis en als docent/supervisor.

Doelen

Wat leer je?

dissociatieve symptomen herkennen/vaststellen
traumagerelateerde comorbiditeit herkennen
dissociatieve stoornis, persoonlijkheidsstoornis (vooral cluster B) (met dissociatieve symptomen) en nagebootste stoornis onderscheiden
inzicht in mogelijke verklaringen van dissociatieve symptomen, differentiaal diagnostiek en beloop van de stoornissen
overzicht en kennis van het beschikbare psychiatrische instrumentarium
gebruik van psychodiagnostische middelen bij de screening en de diagnostiek van patiënten met dissociatieve symptomen
verschillen in behandeling van dissociatieve symptomen bij dissociatieve stoornis, cluster B persoonlijkheidsstoornis en nagebootste stoornis
het fasengerichte behandelmodel voor dissociatieve stoornissen
Omschrijving

De diagnostiek van dissociatieve symptomen is in de meeste opleidingen een onderbelicht thema. De toenemende aandacht voor de gevolgen van vroegkinderlijke traumatisering op de lange termijn maakt verdieping van diagnostische kennis ten aanzien van traumagerelateerde problematiek - waaronder de complexe posttraumatische stress stoornis en de dissociatieve stoornissen - noodzakelijk. In deze cursus wordt ingegaan op de differentiaal diagnostiek tussen dissociatieve stoornissen, de cluster B persoonlijkheidsstoornissen met dissociatieve symptomen, nagebootste stoornis en co-morbiditeit met andere stoornissen. 


Jouw diagnostische vaardigheden worden vergroot om dissociatieve symptomen te leren herkennen en adequaat te kunnen behandelen. Op grond van de aard en de ernst van de dissociatieve problematiek en de persoonlijkheidsproblematiek volgt de indicatie voor verschillende behandeltrajecten.


Wat kun je verwachten?

  • Screenen op de aanwezigheid van pathologische dissociatieve symptomen (zowel somatoform als psychogeen) aan de hand van screeningsinstrumenten (DES en SDQ-20).
  • Onderscheid tussen een dissociatieve stoornis, dissociatie als symptoom bij BPS en een nagebootste stoornis. 
  • Dissociatieve stoornissen vaststellen aan de hand van gestructureerd diagnostisch interviews SCID-D (Gestructureerd Diagnostisch Interview voor DSM-IV dissociatieve stoornissen) en TADS-I (Trauma and Dissociation Symptoms Interview (Boon, Matthess, niet gevalideerd, 2015).
  • Complexe co-morbiditeit bij trauma gerelateerde stoornissen.
  • Gevolgen van behandeling tussen verschillende diagnostische groepen (dissociatieve stoornis, BPS en nagebootste stoornis).
  • Fasen gerichte behandeling voor complexe dissociatieve stoornissen: fase 1 stabilisatie en symptoomreductie, fase 2 behandeling van traumatische herinneringen, fase 3 persoonlijkheidsreïntegratie en rehabilitatie. Het accent ligt op fase 1.
  • Psychodynamische, gedragstherapeutische (overwinnen van specifieke fobieën) en systemische aspecten van de behandeling.
  • Valkuilen in de behandeling, in het bijzonder met betrekking tot de therapeutische relatie en voortijdig 'open leggen'.
  • (Contra)indicaties voor fase 2, behandeling van traumatische herinneringen.

Op dag 2, 3 en 4 worden de diagnostische onderzoeken aan de hand van de door jou zelfgemaakte video-opnamen van de SCID-D en/of TADS-I besproken.

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS