Deze cursus is verlopen

Congres Seksuele gezondheid. Dat spreekt vanzelf?

Seksualiteit deskundig bespreken in alle werkvelden
seksuele gezondheidseksualiteitpositieve seksualiteitsbelevingseksuele ervaringongewenste seksuele ervaring

Als professional in de ggz en zorg heb je te maken met vragen rondom seksualiteit. Op dit congres leer je hier adequater mee om te gaan en bij te dragen aan verbeterde seksuele gezondheid en breder welzijn. Je leert over traumaverwerking en een fijn seksleven na een ongewenste seksuele ervaring. Seksualiteitsbeleid en de actualiteit over seks en jeugd, gezondheid en veiligheid komen aan bod. Met o.a. Linda Duits, Iva Bicanic en Ingeborg Timmerman. Ook ontvang je het nieuwe boek Seksueel gezond.

350
0-6 Punten
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 350
Inclusief : het nieuwe boek Seksueel gezond van Paulien van Haastrecht en Ciel Wijsen ter waarde van € 35

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Cliëntondersteuner
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezinshuisouder
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezondheidszorgpsycholoog
Accreditation in aanvraag
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
Accreditation in aanvraag
FGzPt

Competenties

Medische handelen 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %

Sprekers

dr. Iva Bicanic

Spreker

dr. Linda Duits

Spreker

drs. Paulien van Haastrecht

Spreker

drs. Ymke Kelders

Spreker

Doelen

Wat leer je?

Je leert over het belang van seksuele gezondheid en de huidige praktijk
Je leert hoe je je seksualiteit bespreekbaar maakt en bijdraagt aan het bredere welzijn
Je leert over traumaverwerking na een vervelende seksuele ervaring
Je leert over het jezelf bevrijden van negatieve ervaringen als stap naar een fijn seksleven
Je leert hoe je ook in je eigen organisatie kan starten
Je leert wat helpt bij het implementeren van seksuele gezondheidszorg-beleid
Je leert over actualiteiten binnen seks en jeugd, seks en gezondheid, seks en veiligheid en seks en instellingenzorg
Omschrijving

Centrale thema’s


Spreek jij makkelijk over seksuele gezondheid? Krijg jij vragen van je doelgroep over seksualiteit, genderdiversiteit en relaties? Wil je leren hoe je het thema seksualiteit minder problematisch en op een positieve manier kunt benaderen? Is aandacht voor deze thema’s in jouw organisatie nog niet ingebed? Om deze vragen te beantwoorden, staan op dit congres een aantal plenaire thema’s centraal. Daarnaast bespreken inhoudelijke en praktijkgerichte experts de actuele thema’s tijdens de verdiepende keuzesessies over seks en jeugd, seks en instellingen, seks en gezondheid, en seks en veiligheid.


Spreekt seks vanzelf?

In dit thema staat de huidige situatie met diverse voorbeelden centraal. Linda Duits, veelgevraagd spreker op het gebied van seksualiteit, bespreekt met ons of we wel zo open zijn over seksualiteit en of het spreken over seks en seksuele gezondheid wel vanzelf spreekt? Is seks ‘vanzelf-sprekend’? Hoe moeten we ons professioneel verhouden tot schaamte en kwetsbaarheid? En hoe zit dit in de praktijk? Hoe staat het ervoor in praktijksettings, waarvan we denken dat het gesprek over seks vanzelfsprekend zou moeten zijn? Waarom en voor wie is het belangrijk? Kortom: wat is de winst voor de cliënt of patiënt en voor de organisatie? En wat is er nodig om dit mogelijk te maken? Wat gaat er goed, wat kan er beter?


Traumaverwerking na vervelende seksuele ervaringen

Ongeveer de helft van de kinderen en adolescenten die seksueel misbruik hebben meegemaakt, ontwikkelt problemen variërend van PTSS tot andere stoornissen. De behandeling van slachtoffers van seksueel geweld kent een aantal complicerende factoren, waaronder schaamtegevoelens en zelfverwijt van slachtoffers en het feit dat veel daders bekenden zijn. We leren over de laatste stand van zaken over psychologische aspecten van seksueel trauma en de juiste behandeling hierbij.

 

Positieve ervaringen opbouwen na het opdoen van negatieve ervaringen

Hoewel slachtoffers na verloop van tijd vaak weer prima kunnen functioneren in het dagelijks leven, is de stap naar een fijn seksleven soms lastig. Remmingen die voortkomen uit trauma weerhouden je ervan om weer onbevangen van seks te genieten. Hoe vervelend dat ook is, je kunt je wel bevrijden van deze negatieve ervaringen en nare associaties met seksualiteit. Je leert over hoe je verder gaat ná traumaverwerking van een nare seksuele ervaring.


Bevorderen van seksuele gezondheid in de praktijk

Seksuele gezondheid wordt meestal wel belangrijk gevonden maar het spreekt lang niet altijd vanzelf dat het in de praktijk van zorg en welzijn ook opgepakt wordt. Hier ligt een rol voor o.a. professionals met kennis over seksualiteit, maar ook voor managers van organisaties. Om te zorgen dat seksuele gezondheid structureel ingebed wordt, geven we aandacht aan de noodzaak van planmatig bevorderen van seksuele gezondheid en seksueel welzijn in de praktijk, en dat vanuit verschillende invalshoeken. Het nieuwe boek Seksueel gezond van Paulien van Haastrecht en Ciel Wijsen ondersteunt dit planmatig werken vanuit een duurzaam perspectief. Na deelname ontvang je een exemplaar van dit nieuwe boek ter waarde van € 35.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS