Basiscursus CGT
Leer gestructureerd en met zelfvertrouwen cognitieve gedragstherapie uitvoeren bij volwassenen, kinderen en ouderen! Een waardevolle toevoeging aan je cv en de perfecte basis voor iedereen die cognitief gedragstherapeut VGCt® wil worden.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Waarom kiezen voor de Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie?
- Elke therapeut zou over basiskennis van CGT moet beschikken. Hoewel bijna elke psycholoog in Nederland gebruikmaakt van gedragstherapeutische methoden, is niet iedereen even bekwaam in de toepassing ervan. Na deze opleiding ben jij dat wel!
- Kies het meest geschikte behandelplan op basis van wetenschappelijke inzichten.
- Creëer holistische theorieën, betekenisanalyses, functieanalyses en casusconceptualisaties.
- Voer individuele behandeltrajecten uit, evalueer en sluit ze af met behulp van diagnostiek en indicatiestelling. Help je cliënten op een effectievere manier te werken aan herstel.
- Bouw een sterke therapeutische relatie op, cruciaal voor optimale zorg. De cursus besteedt uitgebreid aandacht aan factoren die invloed hebben op het therapieresultaat, zoals therapeut-patiëntrelatie, weerstand/compliance en therapeutische dwaling.
Wat kun je verwachten van de Basiscursus CGT?
De cursus combineert casuïstiek van cliënten met persoonlijke gedragsmodificatie. Diverse cognitief-gedragstherapeutische interventies worden behandeld, evenals de therapeutische relatie, de 3e generatie gedragstherapie en het diagnostische proces van DSM-5 stoornissen. Via rollenspellen en andere oefeningen worden theoretische concepten omgezet in praktische toepassingen.
Studiebelasting
Basiscursus CGT bestaat uit contacturen met de docent en zelfstandig werken in de online leeromgeving. Er zijn in totaal vijf lesblokken van 20 uur met ieder een eigen thema met enkele specifieke leerdoelen. Aan deze leerdoelen wordt gewerkt door literatuurstudie, online opdrachten en twee online lessen. Elk blok wordt afgerond met een trainingsdag, waarin er wordt bekeken welke leerdoelen van het blok behaald zijn en waar eventueel nog extra uitleg of training nodig is.
De totale studielast bedraagt ongeveer 450 werkuren:
- Cursorisch onderwijs: 100 uren, verdeeld over een inleiding (40 uur) en verdieping (60 uur).
- Zelfstudie-uren: 350 uur (bijv. voorbereiding, maken van opdrachten, bestuderen literatuur etc.).