Stalking Risk Profile: risicotaxatie en management bij stalkers
Met de Stalking Risk Profile (SRP) maak je een inschatting van het risico dat iemand gaat stalken en mogelijk overgaat tot geweld. In deze cursus leer je werken met de SRP en oefen je met het opstellen van een dreigingsmanagementplan en het benoemen van behandeldoelen. Met deze kennis en vaardigheden kun je een risico-inschatting maken die helemaal is toegesneden op jouw specifieke casus.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
drs. Niels Boswinkel
Docent
Niels Boswinkel is klinisch psycholoog en psychotherapeut, werkzaam als teamleider bij De Forensische Zorgspecialisten.
Cleo Brandt MSc
Docent
Recherchepsycholoog bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie (voorheen KLPD).
Bianca Voerman MSc
Docent
Recherchepsycholoog bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie (voorheen KLPD).
Stalking is relatief veel voorkomend gedrag met potentieel ernstige gevolgen voor alle betrokkenen. We weten tegenwoordig meer over de unieke factoren waarmee men rekening moet houden om een inschatting te maken van het risico op herhaaldelijk stalken en het risico dat stalking escaleert tot geweld. De Stalking Risk Profile houdt rekening met deze factoren.
NB: Binnen de training is nadrukkelijk de vertaalslag naar de Nederlandse praktijk gemaakt. In aansluiting hierop is ook de handleiding vertaald naar het Nederlands.
Klassikale lessen
Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.
Wat leer je?
De Stalking Risk Profile (SRP) helpt je bij het beoordelen van stalkers door op een gestructureerde manier een inschatting te maken van het risico in een specifieke casus. Je krijgt richtlijnen om in iedere afzonderlijke stalkingzaak een inschatting te maken van het risico op geweld, volharding, terugval in stalking en (psycho)sociale schade. Je kunt maatwerk leveren en iedere inschatting aanpassen aan de betreffende stalker en zijn of haar omstandigheden, een volledig dreigingsmanagementplan opstellen en specifieke behandeldoelen benoemen. Dit geldt zelfs wanneer je weinig ervaring hebt met de klinische complexiteit en realiteit van stalkingzaken.
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Toegepast psycholoog
- Gedragstherapeut
- Systeemtherapeut
- Psychiater
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Diagnostisch werkende
De SRP is ontwikkeld om gebruikt te worden door professionals binnen de (forensische) zorg die werken met stalkers. Het instrument is ook inzetbaar binnen andere vakgebieden, zoals maatschappelijk werk.
Inhoud
- overzicht van de wetenschappelijke literatuur op het gebied van stalking, zoals de prevalentie, gedragspatronen, motieven voor stalking en de gevolgen voor slachtoffers
- oefenen in het herkennen van de motieven van stalkers
- risicofactoren bij stalking aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten in de risico’s voor geweld, voortduren en terugval bij stalking
- trainen van het gebruik, de scoring, interpretatie en rapportage van de SRP, waarbij zowel gebruik gemaakt wordt van instructie als oefening met casuïstiek
- management van de stalkingsituatie: wat zijn de mogelijkheden in Nederland tot bescherming van het slachtoffer, vervolging van de stalker, maar ook van begeleiding van slachtoffer en stalker en samenwerking tussen professionals?
- behandelaspecten, zoals het herkennen en prioriteren van behandeldoelen en het gebruik van de SRP om de effectiviteit van behandeling te meten