Deze cursus is verlopen

Basisopleiding Klinische Hypnose

klinische hypnosehypnosehypnotische technieken

De cursus heeft het karakter van een kennismaking met hypnose. Er zal worden ingegaan op de theoretische achtergronden en op de toepassing van hypnose in de algemene gezondheidszorg, zowel expliciet (door hypnose als module expliciet in te zetten) als impliciet (positieve psychologie / taalgebruik).

06 sep. 2024
10:00 - 17:00
1350
31-36 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1350
Inclusief : koffie/thee, lunches en leerboek.

Datum en locatie

06 sep. 2024
10:00
17 jan. 2025
17:00
Stadsplateau 2, 3521AZ, Utrecht

Beroepen

Gezondheidszorgpsycholoog
31 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
31 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
31 Punten
FGzPt
Physician Assistant
36 Punten
NVvP-psych
Psychiater
36 Punten
NVvP-psych

Sprekers

Joost Mertens

psychiater – psychotherapeut
Omschrijving

Doel en opzet van de cursus:

De cursus heeft het karakter van een kennismaking met hypnose. Er zal worden ingegaan op de theoretische achtergronden en op de toepassing van hypnose in de algemene gezondheidszorg, zowel expliciet (door hypnose als module expliciet in te zetten) als impliciet (positieve psychologie / taalgebruik).   

Na deze opleiding, kunnen de cursisten:

  1. De wetenschappelijke achtergronden van het hypnotisch bewustzijn, de elementen hieruit herkennen en in algemene zin benutten en kunnen opwekken / stimuleren.
  2. Verschillende basisvormen van hypnose toepassen, de juiste afstemming creëren, verschillende inductie- en verdiepingsmethoden toepassen, de juiste therapeutische suggesties formuleren
  3. Werken met zelfhypnose, veilige plek, ankers, verschillende methodes voor ik-versterking toepassen en de adequate hulpbronnen activeren;
  4. Kennismaking met verschillende symptoomgerichte methodes en toepassingen, waaronder werken met ‘vingersgnalen’ (ideomotorische respons), metaforen en andere vormen van analogieën in cliënt gerichte communicatie en/of hulpverlening.
  5. Het gebruikskader van hypnose en de bijbehorende ethische overwegingen uitleggen en toepassen en de (contra)indicaties en wetenschappelijke onderbouw van (zelf)hypnose verduidelijken en illustreren aan de hand van casuïstiek en onderzoek.


Methode

De opleiding is een technische oefencursus. Aan de hand van beknopte inleidingen en live-demonstraties wordt door de cursisten actief geoefend. In beperkte mate wordt gebruik gemaakt van video-demonstraties.

In vijf dagen wordt met behulp van presentaties en uitleg de theoretische achtergronden behandeld. Er wordt gewerkt met oefeningen, vooral in kleine groepjes aan de hand van duidelijke instructies. De cursisten worden hierbij in de gelegenheid gesteld zelf trance-inducties uit te voeren en te ondergaan. Er is voldoende gelegenheid om casuïstiek in te brengen.


Tussen de dagen komen de cursisten vier keer in een subgroep bij elkaar om verder te oefenen.


Elke cursist maakt een eigen inductie en video, welke op de laatste dag wordt besproken.


Doelgroep:

BIG geregistreerde artsen, psychologen, psychotherapeuten, specialistisch verpleegkundigen en andere (BIG-geregistreerde) beroepsbeoefenaren. Hulpverleners die niet geregistreerd zijn in het kader van de Wet BIG, dienenlid te zijn van een door de NVvH erkende beroepsvereniging met een eigen beroepscode en daarmeesamenhangende tuchtrechtelijke bepalingen.


Nederlandse Vereniging voor Hypnose

De Nederlandse Vereniging voor Hypnose (NVvH) is een vereniging, opgericht in 1931, met als doel het bevorderen van kennis, wetenschap, deskundige beoefening en gebruik van hypnose in de diverse toepassingsmogelijkheden binnen de gezondheidszorg.
info@nvvh.com
0859022839
7, Stadplateau, Utrecht, 3521AZ