Cursus Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en adolescenten
In deze cursus bekijk je de mogelijke ontwikkelingsproblematieken per levensfase. Je begint met het jonge kind, waarna je kijkt naar het schoolgaande kind, de adolescent en naar mensen met een licht verstandelijke beperking. Je kijkt in deze cursus naar mogelijke problematieken die zich voor kunnen doen terwijl een kind opgroeit. Je leert over risico- en beschermende factoren, over wat ‘normaal’ en wat ‘afwijkend is’. Ook kijk je naar de mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding van kinderen of jongeren met ontwikkelingspsychopathologie.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Sandra Vroomen
Docent
Sandra Vroomen is orthopedagoog-generalist. Zij jarenlang een brede werkervaring opgedaan in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel is zij werkzaam in de jeugd GGZ. Naast het uitvoeren van diagnostiek en behandeling bij kinderen, jongeren en hun gezinnen, is zij eindverantwoordelijk voor de geleverde ondersteuning van uit haar rol als regiebehandelaar. Ook ondersteunt zij collega’s vanuit haar rol als geregistreerd supervisor (NVO).
Astrid de Jager
Docent
Astrid de Jager is orthopedagoog, GZ-psycholoog en EMDR Europe practitioner. Zij is jaren werkzaam geweest binnen de specialistische GGZ voor kinderen en jeugd, onder andere op het gebied van psychotrauma en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. Sinds 2016 is zij behandelaar binnen een kleine eerstelijnspraktijk in de Randstand waar zij kinderen, jeugd en volwassenen behandelt.
Marieke Eijs-Verlinden
Docent
Marieke Eijs-Verlinden is Orthopedagoog en GZ-psycholoog. Zij is jarenlang werkzaam geweest binnen de specialistische jeugdzorg en de jeugdhulp en heeft een brede ervaring op het gebied van psycho-diagnostiek, ouderbegeleiding en behandeling van kinderen en jongeren met gedragsproblemen en of ontwikkelingsstoornissen, waaronder spel-interactiebegeleiding en traumabehandeling.
Jorien Binnemars
Docent
Jorien Binnemars is BIG geregistreerd Orthopedagoog-Generalist, gespecialiseerd in het jonge kind. Jorien is DAIMH geregistereerd IMH-Specialist. Ze is sinds 2015 werkzaam binnen de jeugdhulp, waar ze diagnostiek en behandeling uitvoert bij kinderen, jongeren en hun gezinnen.
Doelen
Na afloop van deze cursus:
Herken je dit? Je ziet dat er iets met een kind is; ouders er vragen over hebben, maar dat je niet goed weet in welke richting je het moet zoeken? Als gedragswetenschapper of andere jeugdzorg- of onderwijsprofessional krijg je vaak de vragen zoals: Is het gedrag van mijn kind wel normaal?
In deze cursus leer je gericht kijken naar de ontwikkelingsvragen van kinderen en ouders.
In elke levensfase van een kind, tot aan volwassenheid, spelen andere mogelijke ontwikkelingsproblematieken.
In deze cursus bekijk je de mogelijke ontwikkelingsproblematieken per levensfase. Je begint met het jonge kind, waarna je kijkt naar het schoolgaande kind, de adolescent en naar mensen met een licht verstandelijke beperking.
Je kijkt in deze cursus naar mogelijke problematieken die zich voor kunnen doen terwijl een kind opgroeit. Je leert over risico- en beschermende factoren, over wat ‘normaal’ en wat ‘afwijkend is’. Ook kijk je naar de mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding van kinderen of jongeren met ontwikkelingspsychopathologie.
De cursus ‘Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen’ haalt veel verschillende ontwikkelmomenten en ontwikkelingsproblemen aan. Je leert dus meer, of herhaalt, de algemene ontwikkeling van een kind richting volwassenheid. Het is niet zo dat bij elk van deze ontwikkelmomenten of -problemen (alle) mogelijke diagnostiek- of behandelopties kunnen worden besproken. Hiervoor is de tijd te kort.