Deze cursus is verlopen

MBT-K en Trauma

traumakinderengezinnenpsychologenmishandelingSeksueel misbruikhuiselijk geweld

MBT-K en Trauma richt zich op kinderen die langdurig zijn blootgesteld aan relationeel trauma zoals fysieke mishandeling, seksueel misbruik, huiselijk geweld en emotionele verwaarlozing, soms in combinatie met adoptie of plaatsing in een pleeggezin.

05 sep. 2024
09:30 - 16:00
925
15-20 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 925

Datum en locatie

05 sep. 2024
09:30
26 sep. 2024
16:00
Kanaalpark 157, 2321JW, Leiden

Beroepen

Gezondheidszorgpsycholoog
20 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
20 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
20 Punten
FGzPt
Jeugdzorgwerker
16.5 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
16.5 Punten
NIPK&J/NVO, SKJ

Doelen

You have a better understanding of mentalization problems in traumatized children and parents
You have gained skills in dealing with stress levels and pre-mentalizing modes in traumatized children
You know how to use the closing phase of therapy to help children who have been traumatized at a very young age process themes of grief, mourning and existential loneliness
You know techniques such as dyadic and triadic sessions with parents and child around issues of behavioral and emotional response to trauma and be able to use these techniques
Omschrijving

Deze driedaagse verdiepingscursus biedt zowel een theoretische verdieping op mentaliseren als een praktische en ervaringsgerichte verdieping in het leren opzetten en uitvoeren van een MBT-behandeling bij getraumatiseerde kinderen, jongeren en hun gezinnen. We bespreken verschillende traumareacties en hoe je deze kunt herkennen in het kind (spel), hun ouders en in hun interactie. De relatie tussen mentaliseren, gedesorganiseerde gehechtheid en epistemische strategieën wordt besproken. We onderzoeken hoe we het epistemisch vertrouwen van het kind kunnen bevorderen. Het kind kan zich daardoor openstellen en weer geïnteresseerd raken in de wereld om hem heen (mensen, voorwerpen, spelen). Aan de hand van casuïstiek bespreken we de bouwstenen van mentaliseren. We belichten specifieke interventies om hun zelfcontrole te vergroten en een verhaal over zichzelf en, waar mogelijk, over hun traumatische ervaringen te creëren. Getraumatiseerde kinderen moeten vaak meer moeite doen om een band met anderen te krijgen. Bij de in tijd gelimiteerde variant van MBT-K is onthechting of het beëindigen van een (therapeutische) relatie dan ook vaak beladen. We besteden daarom aandacht aan hoe we de afronding van de therapie kunnen gebruiken om deze gevoelens te onderkennen en positief in te zetten.

Centrum Hecht Opleidingen

Centrum Hecht is een psychotherapeutisch behandel- en opleidingscentrum voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen, gezinnen en partnerrelaties.
nicole.muller@centrumhecht.nl
0653804795
157, Kanaalpark, Leiden, 2321JW