Deze cursus is verlopen

Jaarsymposium 2024: Wie beschermt de patiënt?

desinformatiekwakzalverijinformerenmedische desinformatieinformeren van de patiënt

Symposium met 4 orale presentaties van een half uur gevolgd door een half uur vraag&antwoord en paneldiscussie. Leerdoel: Inzicht verkrijgen in de juridische en niet-juridische mogelijkheden om patiënten te beschermen tegen de gevolgen van desinformatie door niet-reguliere behandelaars.

100
2 Punten
Fysieke bijeenkomst
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 100
Kortingen
€ 25
Alleen voor leden

Beroepen

Anesthesioloog
2 Punten
ABAN
Arts
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
2 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
2 Punten
ABAN

Competenties

Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %

Programma

Omschrijving

Toelichting:

Binnen de gezondheidszorg kan de patiënt rekenen op bescherming tegen foute of zinloze behandelingen en tegen foute behandelaars. Artsen dienen hun patiënten correctie informatie te geven over alle behandelopties, zodat patiënten goed geïnformeerd zijn over voor- en nadelen van diverse behandelopties en weloverwogen een ‘informed consent’ kunnen geven over de geadviseerde behandeling.

Hoe gaat dat bij niet-reguliere behandelwijzen? Behalve het kortdurende placebo-effect is er per definitie geen bewijs van klinisch relevante behandelresultaten van niet-reguliere behandelwijzen. De alternatieve behandelaars liegen vaak over het effect van hun (zinloze) behandelwijze en claimen wel degelijk een positief effect. Stichting Reclame noemt dat ‘ongegronde gezondheidsclaims’. Klanten van niet-reguliere behandelaars worden vaak misleid. Onjuiste informatie van zo’n behandelaar maakt een ‘informed consent’ onmogelijk.


1.‘How can consumers be protected against false claims made by alternative healers?’

Dan Larhammar, professor of Molecular Cell Biology, Uppsala University

Leerdoel: Deze presentatie geeft een overzicht wat er gedaan kan worden om patiënten te beschermen tegen desinformatie afkomstig van reclames van websites, sociale media en de nieuwste plaag: influencers. 


2. ’Hoe kunnen we medische desinformatie bestrijden?’

Martin Buijsen, professor Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law

Wat zou bijvoorbeeld de KNMG kunnen betekenen als koepel over de beroepsroepen van artsen? Wat te doen tegen kwakzalvende collega’s?  Hoe zit dat met de BIG-registratie van sommige niet-reguliere behandelaars? Kun je tegelijk arts en bv. homeopaat of acupuncturist zijn?

Leerdoel: Deze presentatie verduidelijkt wat Nederlandse instanties wel en niet kunnen doen om patiënten te beschermen tegen de gevolgen van desinformatie door niet-reguliere behandelaars.


3. “Wat zegt de wet over niet-reguliere behandelwijzen?

John Beer, advocaat, Beer advocaten te Amsterdam

Leerdoel: Kennis van Nederlandse wetgeving die hier van toepassing is vergroten.


4.‘Non-regular treatment methods and ethics’

Kevin Smith, bioethicist, Abertay University, UK

Leerdoel: Inzicht geven in de ethische dilemma's die zich voordoen bij incorrecte informatie die gegeven wordt door niet-reguliere behandelaars. 

Vereniging tegen de Kwakzalverij

secretariaat@kwakzalverij.nl
65, Harmoniehof, hs, Amsterdam, 1071TD