Groen en Gezond: Planeet & Zorgprofessionals

gezondheidszorgklimaatveranderingPlaneet

Voor zorgprofessionals - een introductie tot de relatie tussen gezondheidszorg en klimaatverandering, met focus op duurzame praktijken in educatie en klinische settings.

29 okt. 2024
08:30 - 12:30
Gratis
4 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Datum en locatie

29 okt. 2024
08:30
12:30
P. Debyelaan 25, 6229HX, Maastricht

Beroepen

Anesthesioloog
4 Punten
ABAN-C2
Arts klinische chemie
4 Punten
ABAN-C2
Arts nucleaire geneeskunde
4 Punten
ABAN-C2
Artsen | Mondziekten en kaakchirurgie (kaakchirurg)
4 Punten
ABAN-C2
Cardio-thoracale chirurgie
4 Punten
ABAN-C2

Doelen

Inzicht verwerven in de wisselwerking tussen de gezondheidszorg en klimaatverandering.
Verdiepend begrip ontwikkelen van het concept 'planetary health'.
Richtlijnen ontvangen voor de integratie van 'planetary health' binnen educatieve programma's.
Strategieën leren voor het initiëren van een 'green team' in een klinische omgeving.
Ontwikkelen van Duurzaam Onderwijs en bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering met betrekking tot duurzaamheid in de opleidingsprogramma's.
Omschrijving

De training in planetary health, spanning over vier uur, biedt een uitgebreide basis voor deelnemers om zich vertrouwd te maken met cruciale concepten en praktische toepassingen. Het programma is ontworpen om expliciet bij te dragen aan de ontwikkeling van onderwijskundige/didactische competenties. In het eerste deel, gericht op planetaire gezondheidskennis, wordt niet alleen de impact van klimaatverandering op de gezondheidszorg belicht, maar wordt ook ingegaan op hoe deze kennis effectief kan worden overgedragen aan anderen. Hier ontwikkelen deelnemers niet alleen een diepgaand begrip van planetary health, maar ook vaardigheden in het communiceren van complexe onderwerpen naar verschillende doelgroepen binnen het onderwijs. Het tweede deel legt de nadruk op het zorgspecifieke handelingsperspectief, waarbij mitigatie- en adaptatiemaatregelen, zoals preventie en het oprichten van 'green teams', worden behandeld. Deze fase omvat ook de implementatie van planetary health in de dagelijkse praktijk, met aandacht voor educatieve programma's en de mogelijkheid om duurzame initiatieven te integreren binnen de organisatie en de curricula. Dit bevordert niet alleen een duurzame benadering van gezondheidszorg, maar ook het vermogen van deelnemers om innovatief en bewustmakend onderwijs te verzorgen. Hoewel de training niet alle details in vier uur kan omvatten, wordt een basis gelegd, en deelnemers worden aangemoedigd om verder te verkennen met beschikbare informatiebronnen voor verdieping.

Maastricht UMC

danny.bransbrabant@mumc.nl
25, P. Debyelaan, Maastricht, 6229EP