Echografie Vaatdiagnostiek Basis
De post-bacheloropleiding in vaatdiagnostiek biedt een diepgaande kennis van vasculaire echografie en Doppler-technieken, essentieel voor het onderzoeken van de bloedvaten. Deelnemers leren niet alleen de technische vaardigheden voor het uitvoeren van deze onderzoeken, maar ontwikkelen ook het vermogen tot klinisch redeneren om de resultaten te interpreteren. De combinatie van theorie en praktijk, met nadruk op het hands-on oefenen van protocollen, zorgt voor een grondige voorbereiding op een carrière als vaatlaborant.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Annette van Bergen
Vaatlaborant Jeroen Bosch Ziekenhuis
In de post bachelor Echografie Vaatdiagnostiek leer je hoe je zelfstandig een echografie-onderzoek protocollair kunt uitvoeren. In negen lesdagen loop je de volgende onderdelen langs:
- Basisprincipes van echografie en de invloed van fysica op beeldkwaliteit.
- Protocollaire uitvoering van echografisch onderzoek.
- Toepassing van Duplex en Doppleronderzoek in vaatdiagnostiek.
- Beoordeling van halsvaten en identificatie van pathologieën.
- Diagnose van Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) en beoordeling van beenarteriën.
- Evaluatie van aorta-iliacale aandoeningen.
- Detectie van veneuze insufficiëntie en obstructie.
Klinisch redeneren loopt als een ‘rode draad’ door het programma heen. Dit is de link tussen kennis en vaardigheden aan de ene kant en het professioneel handelen aan de andere kant. Je leert zelf kennis te vergaren door het zoeken, lezen, interpreteren en gebruiken van vakliteratuur in de vorm van wetenschappelijke artikelen.
De lesdagen bestaan uit theorie en praktijk. Je oefent in kleine groepjes van maximaal drie personen aan een echo-apparaat.